Somalia: Activişti umanitari europeni şi doi piloţi ţinuţi ostatici au fost eliberaţi

Patru membri ai organizaţiei neguvernamentale franceze "Acţiune contra Foametei" (ACF), două franţuzoaice, un belgian şi un bulgar, precum şi cei doi piloţi kenyeni care îi însoţeau, ţinuţi ostatici în Somalia de nouă luni, au fost eliberaţi, a anunţat, marţi, Preşedinţia franceză.

22 afișări
Imaginea articolului Somalia: Activişti umanitari europeni şi doi piloţi ţinuţi ostatici au fost eliberaţi

Somalia: Activişti umanitari europeni şi doi piloţi ţinuţi ostatici au fost eliberaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cei patru angajaţi ai ACF şi cei doi piloţi de avion care îi însoţeau au fost răpiţi la începutul lunii noiembrie de persoane necunoscute înarma

te, în Somalia, în apropiere de Dhusa Mareb (la aproximativ 350 de kilometri nord de Mogadiscio), nu departe de frontiera cu Etiopia.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, "se bucură şi îşi exprimă uşurarea după anunţul eliberării" celor patru activişti umanitari şi a celor doi piloţi, a anunţat Preşedinţia.

Nicolas Sarkozy "se alătură pe deplin bucuriei familiilor lor, apropiaţilor şi ONG-ului", adaugă Palatul Elysee.

Preşedintele Franţei a "adresat calde felicitări tuturor celor care prin implicarea lor au permis" eliberarea ostaticilor.

"El şi-a reafirmat hotărârea de a lupta împotriva actelor criminale, alături de toţi partenerii noştri din comunitatea internaţională", adaugă Preşedinţia.

Cei patru membri ai organizaţiei neguvernamentale şi cei doi piloţi au fost răpiţi în timp ce se întorceau la aeroport pentru a reveni la Nairobi.

Ostaticii au fost duşi în Somalia Centrală, potrivit autorităţilor locale.

ACF este prezent în Somalia din 1992. Această ţară a căzut pradă haosului de la începutul unui război civil în 1991, de când s-au înmulţit şi cazurile de răpire a cetăţenilor străini şi a membrilor organizaţiilor umanitare.

Doi agenţi francezi din subordinea Ministerului Apărării, aflaţi în misiune alături de autorităţile somaleze recunoscute de comunitatea internaţională, sunt în continuare reţinuţi în Somalia, după ce au fost răpiţi la data de 14 iulie.

În general, răpitorii solicită răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor, după exemplul piraţilor care şi-au multiplicat de la începutul lui 2008 atacurile asupra vaselor în largul coastelor Somaliei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici