Video Spania: Popularii obţin majoritatea în Senat, iar socialiştii, în Camera Deputaţilor

Partidul Popular (PP) a obţinut o majoritate relativă în cadrul alegerilor pentru Senatul din Spania, iar partidul premierului în exerciţiu, Jose Luis Zapatero, a câştigat alegerile în Camera Deputaţilor cu 43,64 la sută din voturi, după numărarea aproape în întregime a voturilor.

30 afișări
Partidul Popular a câştigat alegerile senatoriale cu 101 de mandate din cele 208 puse în joc (dintr-un total de 264), după numărarea a 99,42 la sută din voturi.

Faţă de alegerile din 2004, PP a înregistrat un regres, obţinând cu un mandat mai puţin la alegerile din acest an, iar partidul socialist (PSOE) a înregistrat un progres sensibil, câştigând cu opt mandate mai mult, cu 89 de senatori.

Grupul stângii catalane (PSC), împreună cu republicanii de la ERC şi cu ecologiştii partidului ICV-EUIA s-au clasat pe poziţia a treia, păstrându-şi cele 12 mandate, înaintea naţionaliştilor creştin-democraţi de la CiU, care şi-au menţinut cele patru mandate.

Perdanţii Senatului au fost naţionaliştii basci democrat-creştini ai PNV, care au trecut de la şase locuri la două, iar Coaliţia insulelor Canare a pierdut trei locuri în Parlament.

În cadrul alegerilor pentru Congresul Deputaţilor, după numărarea a 99,95 la sută din voturi, formaţiunea care a obţinut o majoritate relativă la legislativele din 2008 este Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE - de stânga), al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a obţinut 43,64 la sută din voturi, adică 169 de mandate, urmat de Partidul Popular (PP), cu 40,12 la sută, obţinând 153 de locuri la Congresul deputaţilor. Partid naţionaliştilor catalni moderaţi (CiU) a obţinut 3,05 la sută, adică 11 mandate.

Sondajele efectuate la ieşirea de la urne indicau victoria clară a socialiştilor premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero în faţa conservatorilor conduşi de Mariano Rajoy.

Conform unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de institutul Ipsos pentru televiziunea publică TVE, PSOE (Partidul socialist) urma să obţină majoritatea absolută (fixată la 176 de mandate), cu 172 până la 176 mandate, faţă de 148-152 pentru PP.

Potrivit unui sondaj al institutului Opinia, realizat pentru postul de televiziune privat Cuatro, PSOE ar avea între 168 şi 173 de deputaţi, faţă de 145 până la 149 de mandate de deputat cât ar obţine PP.

Un sondaj Demoscopia realizat pentru postul privat Antena 3 arată că socialiştii ar avea între 163 şi 166 de mandate, iar PP între 149 şi 152.

La legislativele prevedente de la 14 martie 2004, PSOE al lui Zapatero, la vremea respectivă lider al opoziţiei, câştigase o majoritate relativă de 164 de mandate şi 42,59 la sută din voturi, iar PP obţinuse 37,71 de procente şi 148 de deputaţi.

Scrutinul de duminică a fost marcat de o participare importantă, dar inferioară celei din 2004, conform ultimelor cifre oficiale de la sfârşitul zilei difuzate de Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici