Spaniolii cred că "era momentul" ca regele Juan Carlos să abdice

Spaniolii şi turiştii apreciau, luni, că era timpul ca regele Juan Carlos să abdice, fiind slăbit de problemele de sănătate şi scandalurile care i-au pătat imaginea.

223 afișări
Imaginea articolului Spaniolii cred că "era momentul" ca regele Juan Carlos să abdice

Juan Carlos (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care a urcat pe tron la moartea dictatorului Francisco Franco în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia Spaniei către democraţie.

Dar problemele sale de sănătate repetate şi o serie de afaceri, precum plecarea la vânătoare în Botswana în 2012 în timp ce ţara era în plină criză economică sau inculparea fiicei sale Cristina şi a soţului ei, Iñaki Urdangarin, într-un scandal de corupţie, i-au afectat popularitatea.

"Evident, este ceva ce trebuia să se întâmple. Regele este bătrân", a declarat Maria Jose Gonzalez, în vârstă de 55 de ani, venită din provincia La Coruna, în nordul Spaniei, pentru a vizita Madridul împreună cu o prietenă.

Pentru ea, "este mai bine pentru stabilitatea monarhiei. Credem că prinţul Felipe îşi va îndeplini foarte bine rolul. El este bine pregătit" pentru a-i succeda tatălui său.

"Era momentul", afirmă şi prietena sa, Cristina Alvarez, în vârstă de 52 de ani. Aceasta din cauza "slabei popularităţi, a lui Urdangarin, a vârstei", consideră ea.

Ea face referire la scandalul care ar putea conduce la un proces al infantei şi soţului ei.

Potrivit unui sondaj apărut în ianuarie, 41 la sută dintre persoanele intervievate au o părere bună sau foarte bună despre rege, ceea ce reprezintă o scădere de nouă puncte comparativ cu anul trecut.

În martie 2013, aproximativ şase spanioli din zece (56,9 la sută) apreciau într-un sondaj că regele Juan Carlos ar trebui să abdice.

"Dacă vrea ca fiul lui să facă ceva, atunci acum este momentul" pentru a conferi o altă imagine monarhiei, apreciază Giuseppe Volpe, un turist italian din Torino, în vârstă de 47 de ani, venit cu soţia sa să viziteze Madridul.

"Cred că în secolul XXI, trebuie să pui capăt unor astfel de lucruri (afacerea Urdangarin) şi să schimbi modul în care funcţionează monarhia".

După inculparea, la sfârşitul lui 2011, a ginerelui regelui, Casa Regală a dat publicităţii o parte din veniturile regelui care beneficiază de imunitate judiciară.

Suveranul, "care este un bărbat foarte inteligent şi foarte devotat Spaniei, şi-a dat seama că imaginea sa este un pic diminuată", admite Cesar de la Lama, autorul primei biografii autorizate a regelui.

În mesajul său care explică abdicarea, regele Juan Carlos a susţinut succesiunea fiului său Felipe pentru a da "un impuls de reînnoire" şi de "corectare a greşelilor". "Astăzi, trebuie să lăsăm în prima linie o generaţie mai tânără", a declarat el.

Dar unii tineri, precum Alejandro Ricas, un student în vârstă de 19 ani, vrea să se termine cu monarhia, chiar dacă susţinătorii unei republici nu sunt majoritari, potrivit sondajelor.

"Cred că a venit momentul plecării sale dar şi a monarhiei", tranşează acest tânăr student.

Pentru el, "monarhia în sine este un pic învechită".

"Aş vrea ca spaniolii să poată alege dacă vor o monarhie sau o republică, aşa cum este Franţa de exemplu", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici