Statele Unite închid ambasada de la Kiev pe fondul crizei din Ucraina. Personalul diplomatic este mutat la Lvov

Statele Unite închid ambasada americană de la Kiev şi "relocalizează temporar" micul număr de personal diplomatic rămas în ţară la Lvov, un oraş din vestul Ucrainei, "din cauza accelerării dramatice a acumulării de forţe ruseşti", a anunţat luni secretarul de stat Antony Blinken.

2436 afișări
Imaginea articolului Statele Unite închid ambasada de la Kiev pe fondul crizei din Ucraina. Personalul diplomatic este mutat la Lvov

"Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv - siguranţa personalului nostru - şi îi îndemnăm cu tărie pe toţi cetăţenii americani rămaşi în Ucraina să părăsească imediat ţara", a declarat Blinken într-un comunicat, scrie CNN.

"Aceste măsuri de precauţie prudente nu subminează în niciun fel sprijinul nostru pentru Ucraina sau angajamentul nostru faţă de aceasta. Angajamentul nostru faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat", a mai spus el. "De asemenea, ne continuăm eforturile sincere de a ajunge la o soluţie diplomatică şi rămânem angajaţi cu guvernul rus în urma convorbirii preşedintelui Biden cu preşedintele Putin şi a discuţiei mele cu ministrul de externe Lavrov."

"Calea diplomaţiei rămâne disponibilă dacă Rusia alege să se angajeze cu bună credinţă. Aşteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem personalul la ambasadă imediat ce condiţiile o vor permite", a adăugat Blinken.

Demersurile vin la câteva zile după ce SUA au ordonat ca marea majoritate a angajaţilor guvernamentali americani să părăsească ţara şi au anunţat că serviciile consulare de la Ambasada SUA vor fi suspendate începând de duminică. Departamentul de Stat a declarat în acest weekend că va menţine o mică prezenţă consulară la Lvov pentru servicii de urgenţă.

Oficialii americani au cerut în repetate rânduri cetăţenilor americani să părăsească imediat Ucraina, avertizând că o invazie rusă poate veni în orice moment, inclusiv chiar săptămâna aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici