STUDIU: Peste nouă milioane de italieni, afectaţi de sărăcie

Italia înregistrează 9,56 de milioane de persoane sărace, dintre care 4,81 milioane trăiesc într-o "sărăcie absolută", potrivit unui raport al Institutlui Naţional italian de Statistici (ISTAT), publicat miercuri.

394 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Peste nouă milioane de italieni, afectaţi de sărăcie

STUDIU: Peste nouă milioane de italieni, afectaţi de sărăcie (Imagine: Shutterstock)

Acest total reprezintă 15,8% din populaţia înregistrată în 2012, în creştere în comparaţie cu cel înregistrat cu un an înainte (13,6%), potrivit aceleiaşi surse.

În rândul acestora, ponderea persoanelor care trăiesc într-o sărăcie absolută a crescut de la 5,7% din populaţia italiană în 2011, la 8% în 2012.

"De la începutul crizei economice, în 2008, este pentru prima dată când înregistrăm un adevărat salt al sărăciei relative şi absolute ce afectează categorii sociale", a declarat Linda Laura Sabbadini, o reprezentată a ISTAT, la prezentarea raportului pentru presă.

"Sărăcia absolută" se caracterizează prin imposibilitatea de a plăti bunuri şi servicii considerate "esenţiale" pentru a duce un nivel de viaţă "minimum acceptabil". Ea variază în funcţie de localităţile italiene, viaţa fiind mai ieftină în sudul decât în nordul ţării, sau de tipologia familiei.

Cu titlul de exemplu, pragul sărăciei absolute pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 59 de ani variază de la suma de 537 de euro pe lună într-o mică municipalitate din sud şi până la suma de 806 de euro pe lună într-o zonă urbană din nord.

Alte persoane recenzate în acest studiu trăiesc într-o "sărăcie relativă", al cărei prag a fost stabilit pentru 2012 la un venit de 990,88 de euro pentru o familie cu doi membri.

Sărăcia relativă a înregistrat o creştere în numeroase tipuri de familii şi în toate regiunile ţării, trecând de la 4,9% în 2011 la 6,2% în nordul bogat, de la 6,4% la 7,1% în centru şi de la 23,3% la 26,2% în sudul defavorizat.

Singurul semnal de ameliorare în termeni de sărăcie se înregistrează în grupul persoanelor în vârstă care trăiesc singure, în cadrul căruia incidenţa a scăzut de la 10,1% la 8,6%, potrivit ISTAT.

Institutul semnalează, de asemenea, că 2,8% dintre familiile italiene prezintă un "risc de sărăcie", veniturile lor fiind uşor superioare pragului acesteia.

Italia a intrat în recesiune economică la sfârşitul lui 2011, iar criza continuă să se accentueze, context în care şomajul a atins, în mai, un nivel-record de 12,2%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici