SUA au impus noi sancţiuni împotriva unor companii nord-coreene şi chineze

Statele Unite au impus, miercuri, noi sancţiuni împotriva unor entităţi şi a unor indivizi care au legături cu programele nucleare şi cu rachete balistice dezvoltate de către Coreea de Nord, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

560 afișări
Imaginea articolului SUA au impus noi sancţiuni împotriva unor companii nord-coreene şi chineze

SUA au impus noi sancţiuni împotriva unor companii nord-coreene şi chineze

Departamentul de Trezorerie din SUA a anunţat că sancţiunile vizează nouă entităţi, inclusiv două companii chineze, 16 indivizi nord-coreeni şi şase nave de transport nord-coreene. Autorităţile americane au blocat toate proprietăţile deţinute şi tranzacţiile efectuate de către aceste persoane sau companii.

"Trezoreria continuă să vizeze în mod sistematic persoanele şi entităţile care finanţează regimul Kim Jong-Un şi programele sale privind armele, inclusiv oficiali care sunt complici în operaţiuni de evitare a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord. Sancţionăm şi companii petroliere, de transport maritim şi de comerţ care continuă să ofere ajutor Coreei de Nord şi să alimenteze ambiţiile nucleare ale acestui regim şi activităţile destabilizatoare", a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Oficialul american a mai precizat că sunt vizaţi "actori iliciţi" din China, Rusia şi alte state care au legături cu reţelele financiare nord-coreene, cerând expulzarea acestor persoane.

Cele două companii chineze sancţionate sunt Beijing Chengxing Trading şi Dandong Jinxiang Trade, acuzate că exportă bunuri în valoare de peste 68 de milioane de dolari anual către Coreea de Nord, încălcând astfel restricţiile impuse de către ONU. Totodată, aceste firme au efectuat importuri de bunuri în valoare de peste 19 milioane de dolari din Coreea de Nord.

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate două rezoluţii de sancţionare a Coreei de Nord, după cele două teste din luna iulie cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat în luna septembrie. Au fost impuse interdicţii privind exporturile şi călătoriile şi au fost blocate activele mai multor oficiali nord-coreeni.

La finele anului 2017, preşedintele SUA, Donald Trump, le-a cerut oficialilor americani să facă presiuni asupra altor ţări pentru a izola Coreea de Nord, până când regimul de la Phenian îşi dă seama că nu are altă opţiune decât să renunţe la programul nuclear şi de rachete balistice.

Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de cooperarea Coreei de Nord cu China, care este responsabilă pentru 90% din comerţul exterior al Phenianului şi principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici