SUA au prezentat Rusiei noi propuneri privind scutul antirachetă

Statele Unite au prezentat noi propuneri Rusiei pentru a atenua reticenţele Moscovei faţă de proiectul scutului antirachetă american, a anunţat joi negociatorul John Rood.

13 afișări
Imaginea articolului SUA au prezentat Rusiei noi propuneri privind scutul antirachetă

SUA au prezentat Rusiei noi propuneri privind scutul antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul a înaintat de asemenea Rusiei propunerea sa referitoare la un "tratat constrângător din punct de vedere legal" care să înlocuiască tratatul privind reducerea numărului de arme strategice (START), care expiră în decembrie 2009, a precizat Rood.

El a adăugat că propunerea pe tema scutului antirachetă a fost trimisă "la începutul săptămânii", înainte ca preşedintele rus Dmitri Medvedev să anunţe planul de amplasare a unor rachete în replică la proiectul american privind instalarea acestuia în Europa.

Preşedintele rus vrea să determine Washingtonul să renunţe la scutul antirachetă, ameninţând că va amplasa rachete la Kaliningrad.

Rood, secretar de Stat adjunct responsabil cu controlul armamentului şi securitatea internaţională, a indicat că propunerile înaintate ruşilor se bazează pe propunerile anterioare care permiteau autorităţilor ruse să se deplaseze la bazele scutului antirachetă.

"Am dezvoltat propunerile precedente", a afirmat Rood, fără a oferi alte detalii.

El intenţionează să se întâlnească cu omologul său rus Serghei Riabkov în cursul săptămânilor următoare, probabil la Moscova, pentru a discuta despre aceste propuneri şi alte subiecte, în special securitatea în faţa terorismului.

El a adăugat că este optimist în ceea ce priveşte o soluţie, chiar şi după ameninţarea lui Medvedev, calificată drept "dezamăgitoare" şi "inoportună", privind amplasarea de rachete în teritoriul rus situat între Lituania şi Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici