SUA despre relaţiile Beijingului cu Occidentul şi Rusia: ,,Nu poate avea ambele variante”

Statele Unite au declarat joi că China nu poate avea relaţii mai strânse cu Occidentul în timp ce susţine efortul Rusiei pe câmpul de luptă în Ucraina.

1064 afișări
Imaginea articolului SUA despre relaţiile Beijingului cu Occidentul şi Rusia: ,,Nu poate avea ambele variante”

SUA despre relaţiile Beijingului cu Occidentul şi Rusia: ,,Nu poate avea ambele variante”

Afirmaţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de stat american, Vedant Patel, în timpul unei declaraţii în faţa jurnaliştilor, notează NDTV.

,,Beijingul nu poate obţine relaţii mai bune cu Europa va continua, de asemenea, să susţină ceva de genul acesta", a declarat Patel, referindu-se la susţinerea efortului de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

,,China nu poate să aibă şi prăjitura şi să o mănânce şi pe ea. Nu poate avea ambele variante. Vrei să ai relaţii bune, mai puternice şi mai profunde cu Europa şi alte ţări, în timp ce, simultan, continui să alimentezi cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene din ultima vreme. Este important ca aceasta să nu fie doar poziţia SUA, ci şi a partenerilor noştri din G7, a partenerilor noştri din NATO şi a partenerilor noştri din UE", a adăugat acesta în cadrul conferinţei de presă, potrivit sursei citate.

Afirmaţia diplomaţiei americane vine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află într-o vizită oficială în China, la invitaţia omologului său, Xi Jinping. Vizita va consta în abordarea şi discutarea mai multor subiecte, printre care şi războiul din Ucraina. Anterior, Xi Jinping a avut un turneu în Europa, în cadrul căruia a avut vizite oficiale în Franţa, Serbia şi Ungaria.

Joi, cei doi lideri au semnat şi un acord pentru aprofundarea cooperării dintre Beijing şi Moscova, în ceea ce ambii preşedinţi o consideră ,,un parteneriat fără limite”.

De la debutul războiului Rusiei în Ucraina, Beijingul nu şi-a exprimat o poziţie clară în privinţa conflictului, însă cu mai multe ocazii a pledat pentru pace. Totodată, SUA a acuzat China că susţine indirect maşinăria de război a Rusiei, prin vânzarea de componente şi diverse echipamente, care sunt folosite de armata rusă pe câmpul de luptă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici