SUA: Phillip Morris va plăti daune pentru moartea unui fumător

Compania americană de ţigări Phillip Morris a fost condamnată, miercuri, de un tribunal din Florida, să plătească daune de opt milioane de dolari pentru moartea unui fumător care se îmbolnăvise de cancer la plămâni.

17 afișări
Imaginea articolului SUA: Phillip Morris va plăti daune pentru moartea unui fumător

SUA: Phillip Morris va plăti daune pentru moartea unui fumător

Juriul a refuzat să acorde văduvei lui Stuart Hess, Elaine, cele 130 de milioane de dolari pe care femeia le-a cerut. Ea a susţinut că soţul său este vinovat de soarta lui în proporţie de numai 58 la sută, el fumând în jur de trei pachete de ţigări Phillip Morris pe zi, până la moartea sa la 55 de ani, în 1997. Hess era fumător de 40 de ani.

Astfel, după o deliberare de nouă ore, membrii juriului au decis acordarea unor daune de două milioane de dolari pentru Elaine Hess, un milion de dolari pentru fiul cuplului şi amendarea Phillip Morris cu încă cinci milioane de dolari. Compania a anunţat imediat că va face apel.

Decizia luată în cazul Hess ar putea influenţa mersul altor procese asemănătoare, în număr de aproximativ 8.000 numai în Florida.

Altria, compania-mamă a Phillip Morris, a promis, însă, că se va apăra "viguros" de astfel de acuzaţii. Reprezentanţii companiei au spus că nu se gândesc la acest proces ca la unul ce creează un precedent, ci la unul în care avocaţii acuzării au fost mai convingători.

Murray Garnick, responsabilul cu afaceri judiciare pentru Altria, a criticat decizia juriului, indicând faptul că procedura pe care aceasta se bazează nu are nicio legătură cu situaţia decedatului.

Membrii juriului şi-au motivat decizia prin faptul că fabricanţii de ţigări diminuează, în campaniile publicitare, efectele negative ale fumatului şi riscurile pentru sănătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici