SUA, "profund dezamăgite" de anunţul Israelului privind noi construcţii în Ierusalimul de Est

Statele Unite sunt "profund dezamăgite" de anunţul Guvernului israelian privind aprobarea construirii a 1.100 de noi locuinţe în cartierul Gilo din Ierusalimul de Est, a reacţionat marţi Departamentul de Stat.

520 afișări
Imaginea articolului SUA, "profund dezamăgite" de anunţul Israelului privind noi construcţii în Ierusalimul de Est

SUA, "profund dezamăgite" de anunţul Israelului privind noi construcţii în Ierusalimul de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie "este contraproductivă în ceea ce priveşte eforturile noastre de reluare a negocierilor directe în părţi", a adăugat purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland.

La Casa Albă, purtătorul de cuvânt Jay Carney a vorbit despre o "dezamăgire profundă" şi a cerut "părţilor să ia măsuri pentru a spori posibilitatea declanşării unor negocieri directe".

Secretarul de Stat Hillary Clinton a vorbit despre un gest "contraproductiv" şi a insistat asupra necesităţii de reluare a negocierilor între Israel şi palestinieni.

"Am trecut deja prin aceasta, de mai mulţi ani", a remarcat ea, şi "trebuie să continuăm să acţionăm pentru a convinge părţile să reia negocierile directe. În lipsa negocierilor directe, nimic nu se va schimba pe teren (...) Fiecare parte va continua să se gândească la faptul că cealaltă parte nu intenţionează să negocieze".

Clinton s-a exprimat alături de omologul său portughez Paulo Portas, a cărui ţară este în prezent membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Portas a apreciat că apelul de săptămâna trecută al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia) de reluare a negocierilor de pace israeliano-palestiniană oferă o "veritabilă şansă de negociere". El a criticat la rândul său anunţul privind noile colonii evreieşti, pe care l-a considerat un gest "ostil negocierilor".

Întrebat în legătură cu atitudinea Portugaliei privind cererea de aderare la ONU a unui stat Palestina, el a răspuns că în cazul deschiderii negocierii se are în vedere "ameliorarea poziţiei palestienine la Naţiunile Unite, în semn de bunăvoinţă".

Formularea vagă a ministrului portughez ar putea să se aplice la fel de bine demersului palestinian la Consiliul de Securitate, cât şi unei eventuale cereri de simplu statut de stat observator, care ar putea fi supus votului Adunării Generale a ONU.

Ministrul israelian de Interne a anunţat marţi că a aprobat construirea a 1.100 de noi locuinţe la Gilo, în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat. Palestinienii au reacţionat afirmând că Israelul răspunde ofertei de dialog a Cvartetului cu "1.100 de nu".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici