SUA şi Iran, reuniune bilaterală în cadrul negocierilor privind dosarul nuclear iranian

O reuniune bilaterală între miniştrii adjuncţi american şi iranian a avut loc marţi seară la Geneva, după prima rundă de discuţii plenare 5+1 cu privire la programul nuclear al Iranului, au transmis surse oficiale iraniene şi americane.

379 afișări
Imaginea articolului SUA şi Iran, reuniune bilaterală în cadrul negocierilor privind dosarul nuclear iranian

SUA şi Iran, reuniune bilaterală în cadrul negocierilor privind dosarul nuclear iranian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Secretarul de Stat adjunct pentru afaceri politice Wendy Sherman s-a întâlnit timp de o oră la ONU cu ministrul adjunct iranian al Afacerilor Externe Abbas Araghchi şi delegaţia sa, a precizat o sursă americană. "Discuţia a fost utilă", a adăugat un înalt responsabil american, declarând că dialogul se va continua în reuniunea plenară de miercuri.

Acest tip de reuniune bilaterală între americani şi iranieni în timpul negocierilor plenare dintre Iran şi 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) este extrem de rară. Ultimul precedent este în 2009.

Luna trecută la New York, în timpul Adunării generale a ONU, a avut loc o reuniune între liderul diplomaţiei iraniene Mohammad Javaz Zarif şi Secretarul de Stat John Kerry.

Întâlnirea de marţi seară de la Geneva "se înscrie în continuarea schimbului bilateral între preşedintele Barack Obama şi preşedintele Hassan Rohani la telefon în cursul Adunării generale a ONU şi întâlnirii între secretarul Kerry şi ministrul Zarif şi demonstrează angajamentul nostru continuu în contextul 5+1", a afirmat înaltul resposabil american.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki a dezvăluit că, în ceea ce priveşte discuţiile de la Geneva, există "suficiente informaţii pentru a avea discuţii tehnice". "Pentru prima dată, echipa noastră are discuţii foarte detaliate", a subliniat purtătoarea de cuvânt, amintind că nimeni nu se aşteaptă la un rezultat imediat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici