SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă american

Statele Unite şi Polonia au semnat sâmbătă un protocol care confirmă acordul Varşoviei pentru instalarea pe teritoriul polonez a elementelor scutului antirachetă american.

22 afișări
Imaginea articolului SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă american

SUA şi Polonia au semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul semnat sâmbătă la Cracovia, în prezenţa secretarului de Stat american, Hillary Clinton, şi a omologului său polonez, Radoslaw Sikorski, amendează acordul privind scutul american încheiat în august 2008, adaptându-l la strategia promovată de actuala administraţie de la Washington.

Dispozitivul amplasat într-o bază militară poloneză "va contribui la apărarea poporului polonez şi a tuturor europenilor, a aliaţilor şi a altora, în faţa ameninţării (...) reprezentate de Iran", a afirmat Clinton.

Statele Unite au renunţat, în septembrie 2009, la proiectul iniţial de apărare antirachetă, care prevedea instalarea unei staţii radar în Cehia şi a zece interceptoare în Polonia. Noul plan îşi propune să contracareze atacuri cu rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, în urma unei reevaluări a ameninţării balistice iraniene.

Sikorski a afirmat că Polonia preferă noua versiune a proiectului, care "are la bază o tehnologie existentă, ceea ce sporeşte probabilitatea ca sistemul să fie realizat şi să fie eficient".

Clinton a reamintit că Statele Unite au invitat Rusia să participe la acest efort "pur defensiv", iar oferta este în continuare valabilă. În faţa "ameninţărilor comune", Washingtonul "speră că Rusia se va orienta mai mult către cooperare pentru a face faţă acestor ameninţări", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici