SUA vor continua să livreze avioane de tip F-16 Egiptului, în pofida tulburărilor politice

Statele Unite vor continua un proiect în care vor livra încă patru avioane de luptă de tip F-16 Egiptului, în pofida tulburărilor politice din ţară, au anunţat oficiali americani de rang înalt.

151 afișări
Imaginea articolului SUA vor continua să livreze avioane de tip F-16 Egiptului, în pofida tulburărilor politice

SUA vor continua să livreze avioane de tip F-16 Egiptului, în pofida tulburărilor politice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut în contextul în care Washingtonul continuă să evalueze îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, săptămâna trecută, relatează BBC News online. Ajutorul militar masiv oferit de americani egiptenilor va fi redus prin lege, în cazul în care Washingtonul ajunge la concluzia că preşedintele islamist a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat.

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, din care provine Morsi şi care îl susţine, cere reinstalarea acestuia ca preşedinte. Susţinătorii săi au organizat proteste ample la o cazarmă din Cairo, unde se crede că este deţinut. Peste 50 de susţinători ai confreriei au fost ucişi luni, în confruntări cu armata. Noile autorităţi nu au anunţat unde se află Morsi, însă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că acesta se află într-un "loc sigur" şi este tratat "cu demnitate".

Oficialii americani citaţi afirmă că Washingtonul va livra cele patru avioane de luptă de tip F-16 în următoarele câteva săptămâni. Ele fac parte dintr-o comandă deja convenită de 20 de avioane - dintre care opt au fost trimise în ianuarie. Ultimele opt avioane urmează să fie livrate ulterior, anul acesta.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a reiterat miercuri că nu va fi "în interesul Statelor Unite să efectueze schimbări imediate programelor de asistenţă" americane. El a adăugat că administraţia Obama îşi acordă o perioadă de timp pentru a analiza implicaţiile îndepărtării lui Morsi de la putere.

Ajutorul militar american acordat Egiptului este evaluat la 1,3 miliarde de dolari anual.

Preşedintele american Barack Obama a evitat să utilizeze expresia "lovitură de stat" în legătură cu evenimentele din Egipt, altfel riscând să antrenere prevederi legale ce impun întreruperea livrării ajutoarelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici