Suedia depăşeşte Franţa şi devine cel mai mare exportator de energie electrică din Europa

Suedia a depăşit Franţa drept cel mai mare exportator net de energie electrică din Europa în prima jumătate a anului 2022, în condiţiile în care disponibilitatea nucleară franceză a atins minime istorice în acest an din cauza unor probleme de lungă durată, relatează Reuters.

2913 afișări
Imaginea articolului Suedia depăşeşte Franţa şi devine cel mai mare exportator de energie electrică din Europa

Analiştii EnAppSys au declarat că ascensiunea Suediei în fruntea clasamentului exportatorilor a avut mai mult de-a face cu trecerea Franţei de la exportator net la începutul anului la importator net, ceea ce a dus la o scădere dramatică a poziţiei sale globale.

De obicei, Franţa exportă mai multă energie decât importă, dar problemele structurale ale unităţilor sale nucleare au făcut ca exporturile să se înjumătăţească faţă de anul precedent, în timp ce exporturile Suediei s-au ridicat la 16 terawaţi oră (TWh), a precizat compania.

Suedia a exportat 7 TWh către Finlanda şi 4 TWh către Danemarca în prima jumătate a anului, reprezentând majoritatea fluxurilor de export ale acestora.

Germania a fost al doilea cel mai mare exportator net, cu 15,4 TWh, dublu faţă de nivelurile înregistrate la jumătatea anului 2021, deoarece producţia de energie electrică din această ţară a răspuns la cererea de import din Franţa, au arătat datele.

Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franţa a prelungit luni derogările temporare care permit ca cinci centrale electrice să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, în timp ce ţara se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară şi cu o criză energetică. Disponibilitatea nucleară în Franţa era miercuri la jumătate din capacitatea totală instalată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici