Sunak: Acordul privind statutul Irlandei de Nord va marca un nou capitol în relaţiile Marea Britanie-UE

Noul acord privind statutul post-Brexit al provinciei britanice Irlanda de Nord va marca un "nou capitol" în relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, afirmă premierul britanic, Rishi Sunak.

799 afișări
Imaginea articolului Sunak: Acordul privind statutul Irlandei de Nord va marca un nou capitol în relaţiile Marea Britanie-UE

Sunak: Acordul privind statutul Irlandei de Nord va marca un nou capitol în relaţiile Marea Britanie-UE

"Sunt bucuros să anunţ că am obţinut un succes decisiv. Împreună am schimbat protocolul original şi anunţăm astăzi Formatul Windsor, un nou capitol în relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană", a declarat Rishi Sunak, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Acordul de astăzi facilitează activităţile comerciale pe întregul teritoriu al Marii Britanii, protejează locul Irlandei de Nord în naţiunea noastră şi garantează suveranitatea populaţiei nord-irlandeze", a subliniat Rishi Sunak.

Comisia Europeană şi Guvernul britanic au anunţat luni "un acord de principiu privind o nouă cale înainte - Formatul Windsor". "Acordul politic de principiu de astăzi, referitor la soluţii comune şi la modificări semnificative asupra Protocolului nord-irlandez, prevede o serie de măsuri practice şi sustenabile pe care Guvernul Marii Britanii şi Comisia Europeană le consideră necesare pentru a aborda definitiv circumstanţele neprevăzute sau deficienţele apărute de la începerea aplicării Protocolului. Răspunde problemelor zilnice cu care se confruntă oamenii şi companiile din Irlanda de Nord, susţinând şi protejând Acordul din Vinerea Mare şi Acordul Belfast în totalitate", arată Declaraţia comună, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Aceste soluţii comune reflectă circumstanţele unice şi provocările de pe Insula Irlanda şi locul integral al Irlandei de Nord pe piaţa internă a Marii Britanii. Asigură atât integritatea pieţei unice a Uniunii Europene, la care Irlanda de Nord are acces unic, precum şi integritatea pieţei interne a Marii Britanii. (...) Noul acord face distincţie între produsele care riscă să ajungă pe piaţa unică a UE şi cele destinate pentru consum în Irlanda de Nord", subliniază Declaraţia.

În ultimele luni, Londra şi Bruxellesul au purtat negocieri asupra a trei teme centrale: controalele vamale la limita administrativă a Irlandei de Nord cu restul Marii Britanii, rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în respectarea tratatelor post-Brexit şi statutul provinciei britanice Irlanda de Nord pe piaţa internă britanică şi europeană.

Guvernul de la Londra a refuzat constant aplicarea totală a Protocolului Acordului Brexit. Fostul Guvern Boris Johnson a acceptat menţinerea provinciei britanice Irlanda de Nord în piaţa unică a UE pentru a nu afecta Acordul de Pace nord-irlandez. Însă autorităţile britanice ar fi trebuit să aplice controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, ceea ce a generat o serie de tensiuni interetnice.

Noul acord va trebui validat în Marea Britanie prin votul Camerei Comunelor, iar în Uniunea Europeană prin votul Parlamentului European şi al Consiliului UE. Premierul Rishi Sunak riscă să întâmpine opoziţia politicienilor radicali pro-Brexit şi a Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici