Surse Reuters: Putin doreşte o încetare a focului în Ucraina pe fronturile actuale

Preşedintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată care să recunoască liniile de luptă actuale, au declarat patru surse ruseşti pentru Reuters, precizând că liderul de la Kremlin este gata să lupte pe mai departe, dacă Kievul şi Occidentul nu dau curs propunerii.

1549 afișări
Imaginea articolului Surse Reuters: Putin doreşte o încetare a focului în Ucraina pe fronturile actuale

Surse Reuters: Putin doreşte o încetare a focului în Ucraina pe fronturile actuale

Trei dintre surse sunt familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin. „El poate lupta atâta timp cât este necesar, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – să îngheţe războiul”, a spus un alt dintre cei patru, o sursă principală rusă care a lucrat cu Putin şi este la curent cu conversaţiile la nivel înalt din Kremlinul.

Această sursă, ca şi celelalte citate, a vorbit sub condiţia anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului. Pe subiect, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la un nivel înalt în lumea politică şi de afaceri. A cincea sursă nu a vrut să comenteze îngheţarea războiului pe fronturile actuale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, solicitat să comenteze, a declarat că şeful Kremlinului a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-şi atinge obiectivele, spunând că ţara nu doreşte un „război etern”.

Ministerul Ucrainei de Externe şi Ministerul Apărării nu au răspuns la întrebări. Sursele au spus că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de şase ani, ar prefera să folosească avansul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. Două dintre surse au spus că Putin consideră că rezultatele obţinute până acum în război sunt suficiente pentru a „vinde” o victorie poporului rus.

Cel mai mare conflict terestru din Europa de după al Doilea Război Mondial a costat zeci de mii de vieţi de ambele părţi şi a dus la sancţiuni grele occidentale asupra economiei ruse.

O sursă, care îl cunoaşte pe preşedintele rus, a spus că popularitatea acestuia a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Peskov a spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare şi, în schimb, recrutează voluntari pentru forţele armate.

Perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuţii de pace pare în prezent îndepărtată. Zelenski a spus în repetate rânduri că pacea în condiţiile lui Putin nu este posibilă. În 2022, a semnat un decret prin care declara oficial orice discuţii cu Putin „imposibile”.

Una dintre surse a prezis că nu va exista niciun acord atâta timp cât Zelenski va fi la putere, cu excepţia cazului în care Rusia îl ocoleşte şi încheie un acord cu Washingtonul.

Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Ucraina se pregăteşte pentru discuţii în Elveţia, luna viitoare, cu scopul de a lămuri opinia internaţională cu privire la modul de a pune capăt războiului. Discuţiile au fost convocate la iniţiativa lui Zelenski, care a ales să nu-l invite pe Putin.

Zelenski a afirmat de nenumărate ori că pacea nu va fi posibilă până când invadatorii nu se vor retrage trupele pe poziţiile avute înainte de 2014, când a fost anexată Crimeea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici