Ţara comunistă care a anulat mitingul de 1 mai din pricina ploii şi a austerităţii

Starea meteo şi penuria de benzină îi ţin în care pe cubanezi.

2038 afișări
Imaginea articolului Ţara comunistă care a anulat mitingul de 1 mai din pricina ploii şi a austerităţii

Ţara comunistă care a anulat mitingul de 1 mai din pricina ploii şi a austerităţii

„Când un popor, mic ca al nostru, îşi asumă o sarcină ca aceea pe care şi-a asumat-o poporul nostru, trebuie să ştie întotdeauna ce să facă”, spunea Fidel Castro pe Plaza de la Revolución, pe 1 mai 1960. Era un rebel victorios, poporul cubanez îl alungase pe dictator şi un an şi jumătate îşi începuse noua aventură în istorie.

63 de ani mai târziu, acei oameni, sau mai bine zis regimul care îi guvernează cu un singur partid, a hotărât că „lucrul corect” de făcut este să anuleze sărbătorirea istorică a Zilei Muncitorului. Pentru că plouă prea mult, dar, mai ales, pentru că nu există benzină, printre multele alte necesităţi de bază care lipsesc pe insulă.

Autorităţile cubaneze au anunţat duminică amânarea coremoniilor de 1 Mai din cauza vremii nefavorabile, dar şi lipsei de combustibil. „Din cauza instabilităţii meteorologice care a provocat ploi abundente în diverse teritorii şi din cauza prognozelor pentru următoarele ore, s-a decis amânarea activităţilor de Ziua Internaţională a Muncitorilor în toată ţara”, scrie ziarul oficial Granma. Totul s-a mutat vineri, 5 mai, „care va fi declarată sărbătoare legală”. Dar nu va fi o petrecere, ca de obicei.

În mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii 30 de ani, guvernul de la Havana recunoaşte că nu îşi va putea scoate susţinătorii în stradă. Şi nu numai. Criza a forţat suspendarea lecţiilor în mai multe universităţi şi, de asemenea, a mult îndrăgitelor jocuri de baseball.

Secretarul general al Sindicatului Muncitorilor din Cuba (CTC), Ulises Guilarte de Nacimiento, a confirmat „că decizia de reformulare a activităţilor pentru celebrarea Primului Mai se datorează situaţiei economice complexe a ţării şi în special limitărilor în furnizarea de combustibil. În acest fel comemorarea se menţine în condiţii de raţionalizare şi austeritate”.

La Havana, „marşul” de pe esplanada Plaza de la Revolution va fi înlocuit cu o paradă de-a lungul Malecónului, faleza capitalei. Situaţia este dramatică,  cu cozi de oră la benzinării. Doar diplomaţii au prioritate la cozi. Ei pot fi recunoscuţi după plăcuţa cu litera „D” pentru diplomat sau „E” pentru ambasadă. Cei care au o maşină de turism cu litera „T” trebuie să se înarmeze cu răbdare ca cetăţenii de rând.

Iar benzina nu este singurul bun care îi lipseşte Cubei. Este greu să găseşti nişte medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici