Ţările UE încep discuţiile privind noile sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Uniunii Europene poartă miercuri o primă discuţie cu privire la noile sancţiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze şi iraniene şi ar permite reducerea exporturilor în ţări terţe pentru încălcarea restricţiilor comerciale existente.

315 afișări
Imaginea articolului Ţările UE încep discuţiile privind noile sancţiuni împotriva Rusiei

Discuţiile între trimişii UE încep la ora 08:00 GMT şi se anunţă a fi aprinse, potrivit unui diplomat, cu şoimi ai Rusiei supăraţi că planul nu merge suficient de departe, dar alţii atenţi la riscul de a deteriora legăturile lor internaţionale.

Perspectivele foarte diferite înseamnă că nu se aşteaptă un acord rapid, au declarat mai mulţi diplomaţi.

Şeful executivului UE a dezvăluit planul în cadrul unei călătorii simbolice la Kiev marţi - o contrapondere la sărbătorirea anuală la Moscova a victoriei din Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, pe care preşedintele Vladimir Putin o aseamănă cu invazia sa în Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancţiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricţiilor comerciale impuse deja Rusiei şi au fost concepute „în foarte strânsă coordonare” cu naţiunile din Grupul celor Şapte (G7).

„Dacă vedem că mărfurile pleacă din Uniunea Europeană către ţări terţe şi ajung apoi în Rusia, am putea propune statelor membre să sancţioneze exportul acestor mărfuri. Acest instrument va fi o ultimă soluţie şi va fi folosit cu prudenţă”, a spus ea.

Ea a adăugat că UE va opri tranzitul prin Rusia a unui număr mai mare de exporturi, inclusiv produse de tehnologie avansată şi piese de avion.

Surse diplomatice familiarizate cu propunerea - redactată de Comisia von der Leyen - au declarat că aceasta include, de asemenea, includerea pe lista neagră a „zeci” de noi companii, inclusiv din China, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan.

Potrivit surselor, noile sancţiuni ar sublinia faptul că petrolierele nu au voie să descarce în largul mării sau să ajungă în porturi cu localizatoarele GPS dezactivate, o încercare de a contracara încălcarea restricţiilor G7 privind comerţul cu petrol rusesc.

Toate cele 27 de ţări ale UE trebuie să fie de acord pentru ca noile sancţiuni să intre în vigoare în ceea ce ar fi a 11-a rundă de astfel de măsuri ale blocului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Ar fi pentru prima dată când blocul ar viza China din cauza acuzaţiilor privind rolul Beijingului în război, lucru împotriva căruia Ministerul chinez de Externe a avertizat UE.

O sursă diplomatică dintr-o ţară din UE cu o atitudine de şoimăreală faţă de Rusia s-a declarat frustrată că propunerea Comisiei nu a inclus oprirea importurilor de diamante ruseşti sau a cooperării în domeniul energiei nucleare.

Persoana respectivă a declarat că pierderile comerciale în cadrul propunerii au fost estimate la o valoare de până la 500 de milioane de euro (550 de milioane de dolari), în comparaţie cu ceea ce von der Leyen a declarat că s-a ridicat la 11 miliarde de euro în runda anterioară.

La capătul opus al dezbaterii, o sursă diplomatică dintr-o ţară care critică sancţiunile a declarat că propunerea de a viza ţări terţe va declanşa cu siguranţă o discuţie încrâncenată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici