Ţările UE nu au ajuns la un acord asupra reformelor energetice

Ţările Uniunii Europene nu au reuşit luni să ajungă la un acord cu privire la noile reguli pentru piaţa de energie electrică, după ce au intrat în conflict în legătură cu o propunere de prelungire a subvenţiilor pentru centralele pe cărbune, transmite Reuters.

388 afișări
Imaginea articolului Ţările UE nu au ajuns la un acord asupra reformelor energetice

Sursa foto: Hepta

Miniştrii UE ai energiei, reuniţi la Luxemburg, au încheiat discuţiile fără a adopta o poziţie comună cu privire la reformele care urmăresc să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când preţurile record la gaz au dus la creşterea facturilor la energie.

Discuţiile au fost complicate de o propunere a Suediei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, de a permite ţărilor să prelungească subvenţiile pentru centralele electrice pe bază de cărbune, pentru a menţine capacitatea în aşteptare pentru a evita pene de curent.

Negocierile vor fi reluate.

Întrebat despre propunerea privind cărbunele, ministrul suedez al energiei, Ebba Busch, a declarat că asigurarea unei producţii stabile de energie electrică în Polonia, care se învecinează cu Ucraina, ar putea ajuta această ţară să sprijine Ucraina cu energie de rezervă.

Polonia, care îşi obţine aproximativ 70% din energie din cărbune, ar putea prelungi schema de sprijin pentru centralele pe cărbune, potenţial până în 2028, conform propunerii.

Ţări precum Austria, Belgia, Germania şi Luxemburg s-au opus, afirmând că această măsură ar submina obiectivele Europei de combatere a schimbărilor climatice.

„Nu este compatibil cu obiectivele UE şi naţionale de protecţie a climei", a declarat ministrul german al economiei şi climei, Robert Habeck.

Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2. Oamenii de ştiinţă spun că utilizarea sa trebuie să scadă drastic în acest deceniu pentru ca lumea să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici