Tatăl lui Edward Snowden îl îndeamnă pe fostul spion să nu trădeze: "Îţi cer să fii atent ce faci şi să nu mai dezvălui alte informaţii"

Lon Snowden, tatăl lui Edward Snowden, un fost spion care a dezvăluit informaţii strict secrete despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, l-a îndemnat pe fiul său, într-un apel public, să nu "trădeze".

1162 afișări
Imaginea articolului Tatăl lui Edward Snowden îl îndeamnă pe fostul spion să nu trădeze: "Îţi cer să fii atent ce faci şi să nu mai dezvălui alte informaţii"

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper, mă rog şi îţi cer să nu dezvălui secrete care să constituie trădare", a declarat Lon Snowden într-un interviu pentru postul Fox News. El i-a cerut fiului său, care în prezent se ascunde la Hong Kong, să "se prezinte în faţa justiţiei", în contextul în care Edward Snowden a anunţat că va lupta împotriva oricărei încercări de extrădare a sa în Statele Unite, relatează BBC News online.

Fostul vicepreşedinte american Richard Cheney l-a calificat pe Edward Snowden drept un "trădător", iar congresmeni americani influenţi l-au acuzat că îşi trădează ţara.

În acelaşi interviu, tatăl fostului angajat CIA a declarat că fiul său este un "bărbat cu principii". "Ştiu că eşti propriul tău stăpân şi că vei face ceea ce crezi că este necesar să faci", a spus Lon Snowden, adresându-se în mod direct fiului său. "Nu ştiu ce ai văzut, dar îţi cer să fii atent ce faci şi să nu mai dezvălui alte informaţii", a continuat el.

Lon Snowden a mai declarat pentru postul american că este "întristat" de decizia fiului său de a dezvălui informaţii, dar a criticat totodată programele de supraveghere ale Guvernului american. "Nu vreau ca ei să îmi citească e-mailul. Dacă spunem «vom fi nevoiţi să ne sacrificăm libertăţile din cauza ameninţării terorismului», ei, bine, teroriştii au câştigat deja", a subliniat el.

Însă acesta a adăugat că ar prefera ca mai degrabă să îşi vadă fiul făcând închisoare, decât să rămână la Hong Kong. "Mi-ar plăcea să îl văd pe Ed acasă, înfruntând aceste" acuzaţii, a spus el. "Eu am încredere în sistemul nostru judiciar. Îl văd mai degrabă pe fiul meu la închisoare, în Statele Unite, decât într-o ţară care nu are tipul de libertăţi pe care le avem noi aici", a subliniat Lon Snowden.

Edward Snowden a fugit la Hong Kong înainte să izbucnească scandalul. Dezvăluirile sale au arătat că agenţii americane au colectat în mod sistematic cantităţi vaste de date telefonice şi online. De asemenea, el a acuzat serviciile americane de informaţii că au pătruns ilegal în reţele chineze de computere.

Fostul contractor a declarat că este hotărât să vorbească în continuare, după ce a observat "o continuă litanie de minciuni" spuse de oficiali de rang înalt în Congres. "Guvernul Statelor Unite nu va putea să muşamalizeze acest lucru închizându-mă sau omorându-mă", a spus Edward Snowden. Deşi dezvăluirile sale au înfuriat Guvernul american, Snowden nu a fost acuzat, până în prezent, şi nu face obiectul unei solicitări de extrădare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici