Tensiunile escaladează între Liban şi Israel: Zeci de rachete au fost lansate de către militanţi islamişti

Zeci de rachete au fost lansate, joi, de militanţi islamişti din sudul Libanului spre nordul Israelului, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat de urgenţă o reuniune cu principalii comandanţi militari şi directori ai serviciilor de securitate.

964 afișări
Imaginea articolului Tensiunile escaladează între Liban şi Israel: Zeci de rachete au fost lansate de către militanţi islamişti

Cel puţin 34 de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre zone din regiunea israeliană Galileea. Numeroase rachete au fost interceptate de sistemele antibalistice israeliene, dar cel puţin cinci au căzut pe teritoriul israelian, afirmă oficiali citaţi de cotidianul The Times of Israel.

Cel puţin două persoane au fost rănite şi sunt daune la unele clădiri.

Armata israeliană a ripostat cu obuze de artilerie asupra unor poziţii militare situate în apropierea oraşului libanez Tir.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a convocat de urgenţă o şedinţă de Guvern la nivelul departamentelor pentru apărare şi securitate.

Serviciile secrete israeliene suspectează că atacurile cu rachete au fost lansate de militanţi ai grupului fundamentalist şiit Hezbollah, activ în sudul Libanului. Dar mişcarea Hezbollah a negat implicarea în atacuri, astfel că nu este exclusă posibilitatea unei acţiuni a grupurilor militante palestiniene din Liban.

Atacurile cu rachete intervin pe fondul escaladării tensiunilor, după o serie de raiduri israeliene împotriva palestinienilor şi după atacuri israeliene asupra unor poziţii antiiraniene din Siria. Armata israeliană a intensificat operaţiunile în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, după o serie de atacuri palestiniene. Miercuri, serviciile de securitate israeliene au intervenit în Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, folosind grenade anti-protest şi gloanţe de cauciuc împotriva unor palestinieni violenţi. Cel puţin 50 de palestinieni au fost răniţi, iar grupul islamist Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a lansat mai multe rachete spre Israel. Armata israeliană a efectuat, în replică, raiduri aeriene în Fâşia Gaza.

Operaţiunea israeliană în zona Esplanadei Moscheilor (Muntele Templului, conform Israelului) a avut loc în timpul postului musulman al Ramadanului. Israelul celebrează, începând de miercuri seară, Paştele iudaic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici