Tiraspolul a îngheţat conturile liceului cu predare în limba română Lucian Blaga. REACŢIA lui Traian Băsescu

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunţat luni directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei. Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.

24495 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul a îngheţat conturile liceului cu predare în limba română Lucian Blaga. REACŢIA lui Traian Băsescu

Tiraspolul a îngheţat conturile liceului cu predare în limba română Lucian Blaga (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituţiei, scrie Jurnal de Chişinău.

Băsescu cere misiunii OSCE în Republica Moldova să intervină pentru accesul elevilor la predare în română

Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.

Guvernul de la Chişinău şi-a reiterat criticile la adresa autorităţilor transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Tot luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, şefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul şcolilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educaţia copiilor.

Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat, la începutul lui decembrie, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici