Tribunal specializat în cazuri legate de crima organizată, inaugurat în Bulgaria

Publicat: 03 01. 2012, 14:59
Actualizat: 07 11. 2012, 08:55

Aproximativ 80 de proceduri pentru răpire, luare de ostatici, spălare de bani, deturnare de fonduri şi trafic de fiinţe umane vor fi transmise acestei noi instituţii, care va putea trata peste 300 de cazuri pe an, a declarat el pentru postul naţional de radio.

De la aderarea sa la UE în 2007, Bulgaria face obiectul unei supravegheri stricte şi inedite a Comisiei Europene, ca şi România, care vizează eficienţa justiţiei în faţa crimei organizate şi a corupţiei. În ultimul său raport din 20 iulie, Comisia a deplâns faptul că procedurile demarate nu conduc decât rareori la condamnarea inculpaţilor.

Potrivit unui raport al Parchetului publicat în decembrie, anchetele judiciare împotriva crimei organizate se încheie mult mai rar cu o condamnare decât în cazul altor investigaţii. În 2011, în timp ce în medie Parchetul nu a pierdut decât 3 sau 4 la sută dintre procese, el a pierdut 17 la sută dintre procesele privind criminalitatea organizată, 13 la sută dintre cele privind deturnarea de fonduri europene şi 10 la sută dintre cele de spălare de bani.

Cazurile de corupţie nu vor fi tratate de tribunalul specializat, potrivit amendamentelor Codului Penal adoptate în ianuarie 2011. Opoziţia şi-a exprimat atunci temerile că această Curte specializată s-ar putea transforma într-un instrument de represiune împotriva adversarilor politici ai puterii.

Uşev a ţinut să precizeze marţi că tribunalul specializat va aplica legile ţării şi nu o „legislaţie specială”.