Trupele ruse din Osetia de Sud, în stare de "vigilenţă sporită"

Trupele ruse mobilizate în provincia georgiană rebelă Osetia de Sud au fost plasate în stare de "vigilenţă sporită" din cauza "provocărilor" armate ale Georgiei, a anunţat marţi Ministerul rus al Afacerilor Externe.

14 afișări
Imaginea articolului Trupele ruse din Osetia de Sud, în stare de "vigilenţă sporită"

Trupele ruse din Osetia de Sud, în stare de "vigilenţă sporită"

"Situaţia este de fapt tensionată, provocările părţii georgiene nu încetează", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat, cu trei zile înainte de prima aniversare a declanşării (7 august 2008) războiului ruso-georgian pentru controlul asupra Osetiei de Sud.

"De aceea, militarii şi poliţiştii de frontieră ruşi aflaţi în Osetia de Sud au fost plasaţi în stare de vigilenţă sporită", a continuat purtătorul de cuvânt, Andrei Nesterenko.

Rusia a acuzat anterior Georgia că ar pregăti "provocări" cu ocazia împlinirii unui an de la conflictul armat din august 2008, promiţând că va face totul "pentru a opri tendinţele revanşarde" ale regimului de la Tbilisi.

"Guvernul georgian pregăteşte, la împlinirea unui an de la conflict, acţiuni cu caracter provocator la frontiera cu Osetia de Sud", declarase marţi adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, într-un interviu cotidianului Rosiskaia Gazeta.

"Pentru moment, cel mai important este să nu permitem o escaladare şi ca schimburile de focuri să se transforme în lupte mai importante", a subliniat Nesterenko.

Tensiunile s-au intensificat în Caucaz cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea războiului ruso-georgian.

Tbilisi a acuzat duminică trupele ruse, care ocupă de facto Osetia de Sud şi Abhazia, a căror independenţă a fost recunoscută în mod unilateral de Moscova, că avansează pe teritoriul georgian cu scopul deplasării "frontierei" Osetiei de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici