Trupele ruse sunt în continuare prezente în Georgia

Aproximativ 1.200 de militari ruşi şi 206 vehicule blindate se află în continuare în 19 zone de control şi observaţie din Georgia, în afara regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, potrivit unor cifre furnizate de ministrul georgian de Interne.

18 afișări
Imaginea articolului Trupele ruse sunt în continuare prezente în Georgia

Trupele ruse sunt în continuare prezente în Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de şase puncte de control au fost evacuate de forţele ruse la 13 septembrie conform acordului semnat la 8 septembrie între preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Acest acord prevede o retragere completă, până la 10 octombrie, a militarilor ruşi din zonele din apropierea Osetiei de Sud şi a Abhaziei "pe poziţiile lor anterioare începerii ostilităţilor" ruso-georgiene, la 7 august.

Din cele 19 puncte de control, trei existau înainte de declanşarea conflictului: unul la Anaklia, situat la vest, în apropierea Abhaziei, şi două amplasate în regiunea Gori, aproape de Osetia de Sud, a precizat ministrul.

Aceste posturi au fost instalate la începutul anilor '90 de forţele ruse de menţinere a păcii.

Treisprezece puncte sunt amplasate în apropierea Osetiei de Sud:

- Cinci în apropierea regiunii Gori, mai precis în Variani, Karaleti, Şavşvebi şi un punct vechi, la Ergneti. O tabără a fost instalată în zona satelor Meghvrekisi şi Broţleti;

- Două la Pţa şi Ali, la circa 20 de kilometri, respectiv 50 de kilometri vest de Gori;

-Două lângă Saşhere, în Perevi şi Ghodora.

-Patru puncte de control sunt instalate de asemenea la Ahalgori, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de capitala Tbilisi, unde osetii au instalat o administraţie; un punct la Ikoti, iar două aproape de Odizi şi Mosabruni.

Şase puncte de control au fost de asemenea amplasate în apropierea Abhaziei.

Un punct rusesc rămâne la Kantisubani, altul la Şale, iar cel de-al treilea permite controlarea accesului la o hidrocentrală din Inguri, care furnizează o mare parte din rezervele anuale de electricitate ale Georgiei.

Potrivit documentului emis de ministrul georgian, alte trei puncte sunt instalate la Hudoni, Anaklia şi la Mount Kvira.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici