Turcia: Dublu atentat soldat cu cel puţin 15 morţi şi 154 răniţi (Video şi Galerie Foto)

Două bombe au explodat, duminică seară, la Istanbul, provocând moartea a cel puţin 15 persoane şi rănirea altor 154, un atentat care survine într-un moment în care Turcia traversează o perioadă de tensiune acută.

189 afișări
Imaginea articolului Turcia: Dublu atentat soldat cu cel puţin 15 morţi şi 154 răniţi (Video şi Galerie Foto)

Turcia: Dublu atentat soldat cu cel puţin 15 morţi şi 154 răniţi

Atentatul a avut loc pe un bulevard din cartierul periferic Gungoren, situat pe malul european al metropolei turce.

"Nu există nici o îndoială că este vorba de un atac terorist", a declarat guvernatorul Istanbulului, Muammer Guler, citat de agenţia Anatolia.

GALERIE FOTO

"Au avut loc două explozii (...) Ambele bombe au fost ascunse în pubele. Au explodat la un interval de 10-12 minute. După prima explozie, locuitorii s-au adunat şi atunci a survenit cea de-a doua explozie, care s-a soldat cu nouă morţi", a explicat Guler.

Guvernul a adăugat că numeroase alte persoane care se aflau în magazinele din apropiere au fost, de asemenea, rănite.

Celula de criză a guvernatorului Istanbulului a anunţat că 15 persoane şi-au pierdut viaţa în atentat iar alte 154 au fost rănite.

Potrivit declaraţiilor martorilor, cea de-a doua deflagraţie a fost mult mai puternică decât prima.

"După prima explozie, oamenii s-au adunat. Era o adevărată mulţime. Cinci-zece minute mai târziu s-a produs a doua explozie. Aceasta a fost mult mai puternică decât prima. Imobilul unde mă aflam a fost zguduit. S-au înregistrat răniţi pe o rază de 40 de metri" în jurul epicentrului exploziei, a declarat Alaatin Hatayoglu, preşedintele unei asociaţii, citat de Anatolia.

Numeroase echipaje de pompieri şi ambulanţe s-au deplasat la locul atentatului iar poliţia a stabilit un perimetru de securitate, în paralel cu verificarea altor pachete suspecte găsite în apropiere.

Exploziile au fost urmate de scene de panică, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune turc NTV care prezentau persoane rănite şi dezorientate alergând haotic.

NTV a dezvăluit că poliţia turcă examinează ipoteza potrivit căreia atentatul a fost comis de militanţii PKK. Guler a declarat însă că este prea devreme pentru a se pronunţa în acest sens.

Guvernatorul a declarat că poliţia va examina imaginile suprinse de camerele de supraveghere amplasate în apropierea locului unde au avut loc atentatele.

Mai multe atentate comise la Istanbul în trecut au fost atribuite grupării PKK care luptă, începând cu 1984, pentru independenţa teritoriului din sud-estul ţării, locuit de populaţie majoritar kurdă. Conflictul dintre militanţii PKK şi autorităţile turce s-a soldat până în prezent cu 37.000 de morţi.

La Istanbul sunt active, de asemenea, mai multe grupări de extremă stânga.

Dublul atentat survine într-un moment în care Turcia traversează un moment de tensiune. Vineri, un tribunal din Istanbul a decis punerea sub acuzare a membrilor reţelei Ergenekon, acuzaţi că au încercat să provoace violenţe pe întreg teritoriul ţării pentru a pregăti terenul pentru o lovitură de stat militară care ar fi dus la răsturnarea Guvernului de la Ankara.

Criza riscă să se extindă, cu atât mai mult cu cât printre cei 86 de suspecţi figurează, alături de mafioţi renumiţi, şi personalităţi din tabară prolaică, generali, jurnalişti, adversari declaraţi ai actualului Guvern pe care îl acuză că vrea să islamizeze Turcia.

Atentatul coincide, de asemenea, cu lansarea, luni dimineaţă, la Ankara, de către Curtea Constituţională, a deliberărilor privind o posibilă interdicţie a Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea de guvernământ, pentru activităţi antilaice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici