Ucraina anunţă că legătura cu centrala nucleară Zaporojie a fost restabilită

Operatorul de energie nucleară din Ucraina a anunţat că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forţele ruseşti, scrie Reuters.

801 afișări
Imaginea articolului Ucraina anunţă că legătura cu centrala nucleară Zaporojie a fost restabilită

Ucraina anunţă că legătura cu centrala nucleară Zaporojie a fost restabilită

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere atomică al ONU, a declarat că doreşte să inspecteze de urgenţă centrala din sudul Ucrainei, însă autorităţile ucrainene se opun unei astfel de vizite dacă forţele ruse rămân la control.

A fost pentru a doua oară când s-au pierdut comunicaţiile cu centrala, formată din şase reactoare.

Agenţia de stat ucraineană Energoatom a precizat pe canalul său Telegram că a restabilit conexiunea "prin eforturi proprii".

Aceasta a precizat că legătura a fost pierdută "din cauza întreruperii de către ocupanţii din Enerhodar a tuturor operatorilor de telefonie mobilă ucraineni, inclusiv Vodavone, cu care AIEA are un contract pentru transmiterea de date".

Toate "datele de monitorizare obligatorii sunt transmise", iar AIEA a confirmat primirea lor, a precizat Energoatom.

AIEA a declarat la începutul acestei săptămâni că pierderea comunicării "nu face decât să sporească urgenţa trimiterii acestei misiuni" în Zaporizhzhia.

Forţele ruseşti au invadat Ucraina pe 24 februarieşi au ocupat uzina la începutul lunii martie.

Luna trecută, un viceprim-ministru rus a declarat că Moscova speră să conecteze centrala la reţeaua energetică rusă, dar oficialii ucraineni au declarat că acest proces ar dura ani de zile.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici