Ucraina insistă pentru retragerea în totalitate a trupelor ruse

Administraţia de la Kiev a reafirmat, marţi, exigenţa ca Rusia să retragă în totalitate trupele de pe întregul teritoriu suveran ucrainean, subliniind că este o "iluzie" acceptarea păcii în orice condiţii.

962 afișări
Imaginea articolului Ucraina insistă pentru retragerea în totalitate a trupelor ruse

Ucraina insistă pentru retragerea în totalitate a trupelor ruse

"Rusia trebuie să se retragă de pe fiecare metru pătrat de teritoriu ucrainean. În acest război, noi apărăm întreaga lume democratică", a susţinut ministrul ucraiean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de cotidianul Le Monde.

"Nicio altă ţară nu vrea pace mai mult decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie", a afirmat Dmitro Kuleba, cu ocazia participării prin videoconferinţă la un seminar pe tema păcii în Ucraina organizat de Statele Unite.

La aceeaşi conferinţă, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat ceea ce a numit drept "capcanele cinice" din iniţiativele de pace propuse de unele ţări, fără a numi vreun stat.

Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei, a insistat că trebuie să prevaleze "justiţia", subliniind că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, reprezintă "un pas major" în acest sens.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici