Ucraina are nevoie de bani pentru plata salariilor şi a altor cheltuieli. UE a pregătit un pachet de 50 de miliarde de euro din bugetul comun, dar Ungaria l-ar putea bloca. Soluţia de avarie pregătită de Bruxelles

Uniunea Europeană va fi capabilă să ocolească orice veto maghiar şi va fi capabilă să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, au declarat oficiali din cadrul blocului comunitar petru Reuters.

3079 afișări
Imaginea articolului Ucraina are nevoie de bani pentru plata salariilor şi a altor cheltuieli. UE a pregătit un pachet de 50 de miliarde de euro din bugetul comun, dar Ungaria l-ar putea bloca. Soluţia de avarie pregătită de Bruxelles

Ucraina are nevoie de bani pentru plata salariilor şi a altor cheltuieli. UE a pregătit un pachet de 50 de miliarde de euro din bugetul comun, dar Ungaria l-ar putea bloca. Soluţia de avarie pregătită de Bruxelles

Executivul blocului a propus extinderea sprijinului bugetar pentru a ajuta Ucraina să plătească salariile şi să facă faţă altor cheltuieli, în timp ce conflictul se prelungeşte. Cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze pachetul de măsuri la summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles.

Însă unii se tem că ajutorul ar putea fi blocat de premierul maghiar Viktor Orban, care şi-a strâns legăturile cu Moscova şi s-a opus în trecut unui sprijin similar. Astfel de plăţi din bugetul comun al UE au nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că orice ajutor financiar pentru Ucraina ar trebui să fie separat de bugetul UE. El a declarat că UE are nevoie de o nouă strategie pentru Ucraina şi că toate deciziile financiare ar trebui să decurgă din aceasta.

În cazul în care Budapesta îşi va exercita dreptul de veto, doi oficiali UE au declarat că blocul comunitar are o modalitate de a ocoli acest lucru, cerând fiecăruia dintre celelalte guverne ale UE să stabilească propriul pachet de ajutor cu Kievul. În total, pactele bilaterale ar ajunge la suma stabilită acum.

"Ungaria riscă să-şi depăşească norocul. Am prefera să îi avem la bord, dar vine un moment în care oamenii se satură de faptul că Budapesta îi ţine pe toţi ostatici. Soluţia de avarie este obositoare, dar o avem dacă este nevoie", a declarat un oficial UE.

Un al doilea oficial UE, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a fost de acord. "Problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijinul UE", a declarat oficialul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici