Ucraina recunoaşte că a provocat exploziile din Crimeea

Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea, după ce iniţial a negat că se află în spatele acestora, potrivit BBC.

8729 afișări
Imaginea articolului Ucraina recunoaşte că a provocat exploziile din Crimeea

Un atac produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să îşi recunoască rolul şi chiar au pus explozia pe seama ţigărilor aruncate de soldaţii ruşi.

Recunoaşterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Într-un articol pentru agenţia naţională de ştiri Ukrinform, comandantul suprem al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că rachetele au vizat o serie de situri militare din Crimeea, inclusiv baza aeriană Saky. El a afirmat că atacul împotriva unei baze folosite de Moscova pentru a lansa atacuri în Ucraina, a scos „din acţiune” 10 avioane de război ruseşti,

Pe lângă faptul că a afectat capacităţile militare ale Rusiei, atacul a avut scopul să conteste încrederea militară generală a Rusiei, a arătat Zaluzhnyi Atacurile au făcut parte dintr-un răspuns deliberat la eforturile Rusiei de a încerca să îşi distanţeze proprii civili de conflict, a mai spus el.

Baza aeriană Saky se află în apropiere de Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei, o zonă de plajă populară printre turiştii ruşi. Este pentru prima dată când Ucraina atacă peninsula Crimeea de la începutul invaziei ruse.

Peninsula controlată de Rusia a devenit subiectul unui număr tot mai mare de ameninţări militare ucrainene în ultimele săptămâni.

„Prognoza meteo spune că va fi foarte cald în Crimeea", a avertizat miercuri armata ucraineană pe Twitter, înainte de a sugera că forţele de ocupaţie ale Moscovei ar putea fi forţate să se întoarcă înot în Rusia, traversând Marea Neagră.

Afirmaţia Ucrainei cu privire la rolul său în atacul din august marchează o răsturnare radicală faţă de poziţia sa oficială anterioară. La un moment dat, ministrul ucrainean al apărării a sugerat chiar că explozia de la Saky ar fi putut fi cauzată de fumatul neglijent al soldaţilor ruşi.

„Se pare că aceştia şi-au aruncat mucurile de ţigară în mai multe locuri în acelaşi timp", a declarat Oleksii Reznikov pentru un canal de ştiri danez de presă.

La rândul lor, autorităţile instalate de Rusia în Crimeea au refuzat să acuze direct Ucraina. În schimb, oficialii locali au pus exploziile de la baza aeriană Saky pe seama unei detonări inexplicabile de muniţie, înainte de a vorbi despre „acte de sabotaj".

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, după un referendum considerat ilegitim de comunitatea internaţională. Votul a fost organizat în grabă, după ce trupe ruseşti fără uniforme au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici