Ucraina va cere îngheţarea plăţii datoriilor externe, în condiţiile războiului

Ucraina va cere deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni să accepte o amânare de 2 ani a plăţii datoriilor sale, astfel încât să îşi poată concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei, se arată într-o rezoluţie guvernamentală publicată miercuri, anunţă Reuters.

1244 afișări
Imaginea articolului Ucraina va cere îngheţarea plăţii datoriilor externe, în condiţiile războiului

Confruntându-se cu o prăbuşire a PIB estimată la 35-45% în acest an, în urma invaziei Moscovei din februarie, parlamentarii au cerut ministerului de finanţe al ţării să negocieze amânarea plăţii datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de dolari până la 15 august.

Amânarea, despre care mulţi creditori spun că este probabil să fie acceptată şi care a fost susţinută rapid de marile puteri occidentale, ar veni la timp pentru a amâna aproximativ 1,2 miliarde de dolari din plăţile datoriei scadente la începutul lunii septembrie.

Rezoluţia guvernului postată a precizat că "toate datele de plată a dobânzii pentru obligaţiuni" vor fi amânate în cadrul planului.

În încercarea de a evita ceea ce ar fi clasificat drept o incapacitate de plată dură, Kievul intenţionează să ofere creditorilor, printre care se numără guverne şi multe dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, plăţi suplimentare ale dobânzilor odată ce prioada de amânare se va încheia.

Ucraina a estimat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari - sau 2,5% din PIB-ul de dinainte de război - pe lună, ceea ce, potrivit economiştilor, împinge deficitul fiscal la 25% din PIB, faţă de doar 3,5% înainte de conflict.

În plus, cercetătorii de la Şcoala de Economie din Kiev estimează că va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei, în timp ce şeful puternicului Băncii Europene de Investiţii a avertizat că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari.

"Noi, în calitate de creditori bilaterali oficiali ai Ucrainei, intenţionăm să oferim o suspendare coordonată a serviciului datoriei", a declarat un grup de guverne, printre care se numără Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie, la scurt timp după ce Ucraina a făcut propunerea. "De asemenea, încurajăm cu tărie toţi ceilalţi creditori bilaterali oficiali să ajungă rapid la un acord", a adăugat grupul.

Ucraina are o multitudine de obligaţiuni, împrumuturi care însumează peste 20 de miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici