UE ar putea trimite o misiune militară în largul Fâşiei Gaza

Uniunea Europeană ar putea trimite o misiune militară în largul Fâşiei Gaza pentru supravegherea traficului de mărfuri spre teritoriul palestinian în cazul relaxării blocadei israeliene, anunţă şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

19 afișări
Imaginea articolului UE ar putea trimite o misiune militară în largul Fâşiei Gaza

Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar putea exista o opţiune maritimă în cadrul unei misiuni politice comune pentru apărare şi securitate", a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

După raidul israelian împotriva flotilei internaţionale propalestiniene, soldat cu moartea a nouă turci, Uniunea Europeană a exercitat permanent presiuni asupra Israelului pentru relaxarea blocadei impuse Fâşiei Gaza din 2007.

Uniunea Europeană doreşte acordarea "dreptului constant de trecere" prin punctele de frontieră terestre şi, dacă este posibil, şi pe mare. Bruxelles-ul cere Guvernului israelian să permită trecerea tuturor mărfurilor, cu excepţia armelor, propunând participarea la verificarea tranzitului de mărfuri.

Catherine Ashton a declarat că misiunea UE la frontiera dintre Egipt şi Fâşia Gaza ar putea fi reactivată pentru a participa la controlul vamal, precizând că sunt analizate toate opţiunile pentru relaxarea blocadei. "Blocada are efecte negative asupra oamenilor de rând, împiedică reconstrucţia şi stimulează radicalismul", explică Ashton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici