- Home
- Externe
- (04.10.2023, 16:51)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE estimează că aderarea Ucrainei ar costa 186 de miliarde de euro. Multe state membre nu ar mai primi fonduri de coeziune
Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea însemna aproximativ 186 de miliarde de euro în fonduri UE care să ajungă în această ţară în şapte ani, potrivit unei note interne a Consiliului UE, informează Financial Times şi Politico.
Urmărește
1489 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
O exitindere mai largă a UE pentru a include şase ţări din Balcani, precum şi Georgia şi Moldova, ar însemna o povară suplimentară de aproximativ 74 de miliarde de euro asupra bugetului UE, conform documentului.
Extinderea urmează să fie unul dintre principalele puncte de discuţie în cadrul unei reuniuni a liderilor UE care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în oraşul spaniol Granada. Uniunea Europeană se pregăteşte să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, un anunţ oficial fiind aşteptat în decembrie, afirmă surse citate de Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
-
Echipă de campanie: Călin Georgescu atacă la ÎCCJ decizia de anulare a alegerilor BEC şi AEP
-
Bazele militare din Siria sunt în pericol
Documentul Consiliului, prezentat pentru prima dată de Financial Times, este primul exerciţiu oficial privind ceea ce ar putea însemna o eventuală extindere pentru bugetul UE.
Nota Consiliului UE subliniază oportunităţile, cum ar fi o piaţă internă mai mare şi o mai mare influenţă politică pe scena mondială. Dar, de asemenea, avertizează asupra unor "provocări foarte importante" în chestiuni care variază de la bugetul agricol al UE, la statul de drept şi capacitatea de luare a deciziilor în UE.
Multe ţări care acum primesc fonduri ar deveni contribuabili neţi
O eventuală extindere ar însemna că toate ţările actuale ale UE "vor trebui să plătească mai mult şi să primească mai puţin". Multe dintre ţările care primesc acum mai mulţi bani de la UE decât contribuie ar deveni contribuabili neţi.
Nota nu merge atât de departe încât să calculeze costurile pentru fiecare ţară europeană în parte, dar se concentrează asupra impactului preconizat asupra politicii agricole şi de coeziune. În ceea ce priveşte subvenţiile agricole ale UE, Ucraina ar fi principalul beneficiar, primind 96,5 miliarde de euro în şapte ani.
În ceea ce priveşte fondurile de coeziune, nivelurile ridicate de sărăcie din viitoarele ţări ale UE ar însemna că Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru şi Malta nu s-ar mai califica pentru a primi fonduri de coeziune.
Este nevoie de o reformă a bugetului UE
Comisia Europeană a subliniat miercuri că viitorul buget al UE nu îl va reproduce pur şi simplu pe cel actual, ci mai degrabă că va trebui reformat, inclusiv în ceea ce priveşte modul în care sunt strânşi banii şi unde sunt cheltuiţi.
Reformele ar avea loc ca parte a unei regândiri mai ample menite să pregătească UE pentru a primi noi membri, aşa cum a anunţat luna trecută preşedintele Ursula von der Leyen în discursul său anual adresat Parlamentului European.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Problema migraţiei în UE subminează spaţiul Schengen. Austria, Cehia şi Polonia reintroduc controale la graniţa cu Slovacia; Bratislava anunţă măsuri la frontiera cu Ungaria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe