UE impune noi măsuri pentru reducerea poluării în oraşe

Uniunea Europeană a adoptat luni o nouă legislaţie pentru combaterea poluării aerului în oraşe, eliminând astfel "o cauză a mortalităţii premature".

305 afișări
Imaginea articolului UE impune noi măsuri pentru reducerea poluării în oraşe

UE impune noi măsuri pentru reducerea poluării în oraşe (Imagine: Mediafax Foto)

"Fiecare cetăţean pierde în medie opt luni din speranţa de viaţă din cauza anumitor particule din aer. În regiunile mai poluate, speranţa de viaţă este redusă cu 36 de luni", a declarat Barbara Helfferich, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Mediu Stavros Dimas.

"Transporturile sunt principala sursă de poluare a aerului, în special în zonele urbane", a spus Helfferich.

Noua legislaţie obligă statele membre să reducă expunerea la particule cu 20 la sută până în 2020 faţă de nivelul din 2010, inclusiv particulele emise de motoarele autobuzelor şi camioanelor în zonele urbane.

Particulele cele mai fine - PM2,5 - pătrund profund în aparatul respirator. Ele rezultă din arderea incompletă a combustibililor fosilizaţi utilizaţi în transporturi, în siderurgie, în incineratoarele de deşeuri şi în centralele termice.

Nivelul expunerii la particulele PM2,5 trebuie să scadă sub 20 de micrograme/m3 în zonele urbane în perioada 2010 - 2015 şi sub 25 micrograme/m3 în celelalte zone.

Comisia Europeană recunoaşte că obiectivul este ambiţios, deoarece 25 din cele 27 de state membre deja întâmpină dificultăţi în respectarea normelor pentru reducerea particulelor mai mari - PM10, de genul dioxidului de azot şi benzenului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici