UE nu se aşteaptă la violenţe din partea Serbiei, după proclamarea independenţei Kosovo

Uniunea Europeană nu se aşteaptă ca Serbia să recurgă la violenţă în cazul în care etnicii albanezi declară independenţa provinciei Kosovo, a declarat joi un oficial european.

1 afișare
Imaginea articolului UE nu se aşteaptă la violenţe din partea Serbiei, după proclamarea independenţei Kosovo

UE nu se aşteaptă la violenţe din partea Serbiei, după proclamarea independenţei Kosovo

Comisarul european pentru Relaţii Externe şi-a exprimat îngrijorarea pentru sârbii minoritari din Kosovo, din cauza posibilelor ameninţări asupra unei misiuni europene foarte importante de supraveghere a democraţiei în provincie, odată cu proclamarea independenţei.

"Nu preconizăm violenţe sau alte acţiuni extreme (din partea Serbiei). Cred că ministrul sârb de Externe a exclus varianta violenţelor", a declarat Benita Ferrero-Waldner, la sediul din Viena al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Aceasta a precizat că UE a invitat luni Serbia să semneze un acord politic intern la 7 februarie, care să conţină prevederi privind comerţul şi relaxarea normelor de acordare a vizelor. Aceasta a declarat că 70 la sută dintre sârbi preferă aderarea la UE în defavoarea unei izolări naţionaliste.

Potrivit analiştilor, această acţiune are scopul de a-l ajuta pe candidatul prooccidental să câştige alegerile de duminică.

Diplomaţii susţin că Serbia şi Rusia au sugerat că vor împiedica obţinerea consensului în OSCE, necesar pentru continuarea misiunii în cazul declarării independenţei provinciei.

Misiunea OSCE se prelungeşte în mod normal anual, prin consens. Dar în decembrie, miniştrii de Externe din OSCE au decis, aparent sub presiunea Rusiei şi Serbiei, să supună misiunea din Kosovo unui regim de reînnoire lunară, au declarat diplomaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici