UE pregăteşte măsuri împotriva membrilor regimului belarus, inclusiv contra lui Aleksandr Lukaşenko

Uniunea Europeană intenţionează să interzică vizele şi să blocheze conturile a 160 de membri ai regimului aflat la putere în Belarus, inclusiv preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, ca reacţie la reprimarea manifestaţiilor opoziţiei.

34 afișări
Imaginea articolului UE pregăteşte măsuri împotriva membrilor regimului belarus, inclusiv contra lui Aleksandr Lukaşenko

UE pregăteşte măsuri împotriva membrilor regimului belarus, inclusiv contra lui Aleksandr Lukaşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia de principiu de declanşare a procesului pentru luarea acestor măsuri a fost luată pe 7 ianuarie, la nivel de ambasadori ai statelor UE.

"În măsura în care nu există o ameliorare a situaţiei opoziţiei din Belarus, a venit vremea să luăm decizii", a subliniat o sursă diplomatică.

Măsura va fi luată oficial luni, la Bruxelles, în cursul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe, iar ambasadorii statelor UE la Bruxelles au stabilit o listă de "aproximativ 160 de persoane".

Membrii regimului de la Minsk vor fi vizaţi de interdicţie de intrare în spaţiul UE, iar activele lor vor fi blocate.

Unele ţări, în special Polonia şi Suedia, pledează şi pentru sancţiuni economice, dar, potrivit unei surse diplomatice, "nu se doreşte penalizarea populaţiei, ci a demnitarilor responsabili de organizarea alegerilor şi de reprimarea opoziţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici