UE şi China au discutat despre avansarea cooperării comerciale şi despre situaţia drepturilor omului

Liderii Uniunii Europene au discutat cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu premierul Li Keqiang, în cadrul summitului în format online desfăşurat vineri, despre avansarea relaţiilor comerciale, despre cooperarea pentru protecţia mediului şi despre respectarea drepturile omului.

509 afișări
Imaginea articolului UE şi China au discutat despre avansarea cooperării comerciale şi despre situaţia drepturilor omului

UE şi China au discutat despre avansarea cooperării comerciale şi despre situaţia drepturilor omului

"Am discutat despre domeniile de interes comun (...), precum sănătatea globală, vrem să colaborăm cu China şi cu toţi membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru un nou acord privind prevenirea pandemiilor, pentru măsuri de pregătire şi reacţie. De asemenea, vrem să colaborăm cu China pentru protejarea planetei, putem şi trebuie să facem mai mult, să fim pregătiţi pentru COP 27 (Conferinţa părţilor privind schimbările climatice), în Egipt, am discutat cu China despre avansarea ambiţiilor privind mediul şi biodiversitatea", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, conform MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă organizată vineri după-amiază.

"Am discutat şi despre domenii în care avem divergenţe. Am exprimat proecupări privind modul în care China tratează minorităţile, în Xinjiang, în Mongolia Interioară şi în cazul populaţiei din Tibet, inclusiv despre acţiunile de reprimare a activiştilor pentru drepturile omului. Am exprimat regrete şi în legătură cu anularea principiului «o singură ţară, două sisteme» în Hong Kong şi am insistat foarte mult asupra relansării dialogului pe tema drepturilor omului, iar premierul Li Keqiang a confirmat că va fi reluat dialogul. Am ridicat şi probleme privind cazuri particulare din domeniul drepturilor omului", a continuat preşedintele Consiliului European.

"Am discutat şi despre relaţiile comerciale şi economice cu naţiunea chineză, pentru a avansa, pentru a asigura reciprocitate, pentru a garanta standarde egale, pentru a reechilibra relaţiile comerciale şi investiţiile. Am ridicat şi problema practicilor discriminatorii chineze în relaţia cu Lituania şi efectele asupra integrităţii pieţelor. Am atins şi o serie de probleme internaţionale, Taiwanul, desigur, importanţa menţinerii stabilităţii şi a actualului statut în Strâmtoarea Taiwan, provocările din Afganistan, dar şi situaţia din Myanmar şi din Peninsula Coreea", a subliniat Charles Michel.

Uniunea Europeană a insistat, la summit, pentru abordarea "preocupărilor formulate de mult timp în legătură cu accesul pe pieţele chineze şi în legătură cu mediul de investiţii din China, în sensul garantării unor relaţii comerciale şi economice echilibrate", anunţă Consiliului European, în documentul despre Concluziile reuniunii.

"Liderii au stabilit să continue cooperarea în privinţa schimbărilor climatice şi a tranziţiei energetice, care este necesară pentru abordarea provocărilor globale urgente. Uniunea Europeană a evidenţiat importanţa măsurilor suplimentare, inclusiv a reducerii utilizării cărbunelui (...). UE şi China vor colabora pentru asigurarea unui nou cadru mondial ambiţios şi solid în privinţa biodiversităţii. (...) UE a evidenţiat importanţa unui mediu transparent şi competitiv pentru economia digitală, precum şi asupra utilizării cu încredere şi în mod etic a inteligenţei artificiale. UE a exprimat preocupări referitoare la ameninţările cibernetice în creştere şi a cerut un comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic. UE şi China vor relua dialogul la nivel înalt în domeniul digital", subliniază Consiliul European.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici