UE vrea sistem comunitar de vignete şi noi reglementări pentru reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere

Uniunea Europeană intenţionează modificarea reglementărilor în domeniul rutier pentru reducerea numărului victimelor accidentelor şi introducerea unui sistem unitar la nivel comunitar pentru taxe de drum, în care se va ţine cont şi de criteriul poluării generate de vehicule, relatează Reuters.

4439 afișări
Imaginea articolului UE vrea sistem comunitar de vignete şi noi reglementări pentru reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere

UE vrea modificarea reglementărilor rutiere, pentru scăderea accidentelor, şi sistem unitar de vignete

Reglementările privind siguranţa autoturismelor şi autocamioanelor ar urma să fie modificate până la sfârşitul acestui an, în contextul presiunilor din partea unor organizaţii în sensul diminuării numărului accidentelor rutiere prin obligarea producătorilor auto să introducă noi tehnologii de siguranţă, arată un proiect de document UE obţinut de agenţia Reuters.

În anul 2016, 25.500 de persoane au murit în accidente rutiere în ţările Uniunii Europene.

Printre propuneri se numără modalităţi de eliminare a unghiurilor care nu permit vizibilitatea la camioane, prin instalarea de camere şi alte sisteme de monitorizare pentru a facilita observarea de către şoferi a pietonilor, bicicliştilor şi motocicliştilor. De asemenea, ar putea fi introduse tehnologii inteligente de asistenţă la viteză şi sisteme de frânare autonome.

"Uniunea Europeană are atribuţii exclusive pentru stabilirea reglementărilor de siguranţă rutieră şi există o necesitate urgentă de actualizare a acestora pe piaţa camioanelor, care, spre deosebire de autoturisme, nu beneficiază de sisteme inovative. Între timp, din cauza unghiurilor care blochează vizibilitatea la camioanele cu tehnologii învechite, anual mor sute de biciclişti şi pietoni", explică Stef Cornelis, de la organizaţia Transport & Mediu (Transport & Environment).

Potrivit proiectului de document, Comisia Europeană vrea ca taxele de drum să fie în funcţie de poluarea generată de vehicule. De asemenea, pentru prima dată, ar urma să fie instituit un sistem unitar la nivelul UE pentru vignete.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici