ULTIM OMAGIU pentru Hugo Chavez: Mii de venezueleni, la sicriul fostului preşedinte - FOTO

Mii de venezueleni au venit la capela construită în Academia Militară din Caracas, unde este depus trupul neînsufleţit al lui Hugo Chavez, pentru a-i aduce acestuia un ultim omagiu, înaintea funeraliilor de vineri.

830 afișări
Imaginea articolului ULTIM OMAGIU pentru Hugo Chavez: Mii de venezueleni, la sicriul fostului preşedinte - FOTO

ULTIM OMAGIU pentru Hugo Chavez: Mii de venezueleni, la sicriul fostului preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El este aici, dar comandantul meu este nemuritor", a afirmat pentru AFP Saul Mantano, un vânzător în vârstă de 49 de ani, purtând o şapcă decorată cu imaginea preşedintelui defunct şi cu un drapel venezuelian, unul dintre primii care au putut vedea sicriul, expus în salonul de onoare Simon Bolivar din Academie.

"Nu vreau să-l văd mort, însă aceasta este realitatea", a adăugat el, vizibil afectat.

Unii funcţionari şi membri ai partidului socialist l-au putut saluta pe conducătorul lor începând de miercuri seara, înainte ca această capelă să fie deschisă publicului, la ora locală 21.30 (03.00 ora României), şi să rămână aşa 24 de ore din 24, până la funerariile naţionale de vineri.

"Consider că are un chip frumos. Ni-l amintim cum era, cum trăia", a mărturisit Yelitze Santaella, guvernatorul statului Monagas (sud-est).

Televiziunea publică, a transmis, în direct, prezentând imagini cu sicriul pe jumătate deschis, o parte fiind acoperită cu steagul Venezuelei, însă fără a filma direct faţa preşedintelul, decedat la 58 de ani din cauza cancerului, după ce a condus ţara timp de 14 ani.

În faţa sicriului este un adevărat pelerinaj. Majoritatea persoanelor se opresc, unele îşi fac semnul crucii, ating sicriul sau salută milităreşte. De la megafon, li se cere vizitatorilor să nu facă fotografii.

După o nouă zi de omagii, joi, funerariile, anunţate pentru vineri, începând cu ora 10.00 (17.30 ora României), vor avea loc în prezenţa a numeroşi lideri latino-americani, mulţi dintre ei aflându-se deja în capitala venezueleană.

Printre preşedinţii aşteptaţi se numără brazilianca Dilma Roussef, peruanul Ollanta Humala, ecuadorianul Rafael Correa, nicaraguanul Daniel Ortega, mexicanul Enrique Peña Nieto, sau preşedintele Chile, Sebastian Piñera.

Mai mulţi dintre ei ai decretat doliu naţional în ţările lor, ca Peru, Ecuador, Nicaragua, Cuba, Chile sau Brazilia.

Miercuri, trupul neînsufleţit al preşedintelui Chavez a fost transferat de la spitalul militar unde acesta a decedat, la Academia Militară, escortat de beretele roşii din garda de onoare prezidenţială, după un parcurs de şapte ore pe străzile capitalei.

În aplauzele mulţimii şi scandări "trăiască Chavez!", soldaţii au ridicat sicriul acoperit cu drapelul naţional din cortegiul funerar, fiind purtat pe umeri de mai mulţi angajaţi, înainte să intre în Academie, clădire simbolică unde preşedintele defunct, militar de carieră, şi-a format viziunea politică.

Sicriul a fost deschis în capelă, unde s-au deplasat numeroase personalităţi, între care preşedintele interimar, Nicolas Maduro, moştenitorul politic desemnat de Chavez, dar şi şeful de stat argentinian (Cristina Kirchner), uruguayanul Jose Mujica şi bolivianul Evo Morales.

Pe toată durata desfăşurării procesiunii, sub un soare puternic, convoiul a fost înconjurat de o mare de mii de oameni, mulţi îmbrăcaţi în roşu, culoarea "chaviştilor".

Seara, în afara capelei, mii de susţinători ai liderului bolivian, singuri sau împreună cu familiile, îşi aşteptau rândul, înfometaţi şi însetaţi, după o zi întreagă petrecută urmărind cortegiul, pe o căldură sufocantă. "Vrem să-l vedem pe Chavez!", au strigat unii dintre ei.

Hugo Chavez a luptat din iunie 2011 împotriva unui cancer în zona pelviană. După mai mult de două luni de spitalizare în Cuba, el s-a întors la Caracas la 18 februarie, însă fără a mai apărea în public de la acea dată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici