Ultimele momente din viaţa lui Kadhafi, povestite de comandantul forţelor care l-au capturat: Am încercat să îi salvez viaţa dar nu am putut

Comandantul forţelor care l-au capturat pe Muammar Kadhafi, Omran al-Oweib, a oferit detalii despre ultimele momente de viaţă ale fostului lider libian, într-un interviu acordat în exclusivitate BBC News Online.

5367 afișări
Imaginea articolului Ultimele momente din viaţa lui Kadhafi, povestite de comandantul forţelor care l-au capturat: Am încercat să îi salvez viaţa dar nu am putut

Ultimele momente din viaţa lui Kadhafi, povestite de comandantul forţelor care l-au capturat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Omran al-Oweib a povestit pentru BBC cum colonelul, rănit, a fost scos dintr-o conductă de drenare în care se ascundea la Sirt, a făcut zece paşi şi a căzut pe fondul focurilor de armă. El susţine că este imposibil de stabilit cine a tras glonţul fatal.

"Nu am văzut cine l-a ucis, ce armă l-a ucis pe Kadhafi", a declarat Oweib. El a adăugat că unii dintre combatanţii săi au vrut să îl împuşte pe colonel, dar că el a vrut ca acesta să fie menţinut în viaţă.

După ce Kadhafi a căzut, a declarat Oweib, el l-a dus într-un spital de campanie unde a fost declarat mort. "Am încercat să îi salvez viaţa dar nu am putut", a declarat comandantul.

Semnele de întrebare au devenit tot mai numeroase în legătură cu moartea fostului lider după ce mai multe înregistrări video sugerează că acesta a fost târât pe străzi.

Citeşte şi Mutassim Kadhafi a fumat o ultimă ţigară înainte de a fi executat - VIDEO

Premierul libian în exerciţiu Mahmoud Jibril a declarat pentru BBC: "La nivel personal aş fi vrut ca (Muammar Kadhafi) să fie în viaţă. Vreau să ştiu de ce a făcut toate acestea poporului libian. Aş fi vrut să fac parte din acuzare la procesul lui".

Jibril a adăugat că este "absolut în regulă" să se desfăşoare o anchetă completă sub supraveghere internaţională, atât timp cât normele islamice de înmormântare vor fi respectate.

Înmormântarea fostului lider libian a fost însă amânată, pe fondul incertudinii cu privire la locul înhumării. Deocamdată nu se ştie dacă acesta va fi înmormântat la Misrata, în oraşul său natal Sirt sau în altă parte.

Între timp au apărut informaţii contradictorii privind efectuarea unei autopsii complete asupra cadavrului colonelului Kadhafi.

Purtătorul de cuvânt pentru Afaceri Externe al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Ahmed Gebreel, a declarat pentru BBC că o autopsie a fost efectuată sâmbătă. Totuşi, un oficial din domeniul sănătăţii din cadrul CNT, Nagy Barakat, a declarat că nu este necesară o astfel de examinare devreme ce cauza morţii reiese din raportul medicului anatomo-patolog.

Pe de altă parte, Libia ar urma să anunţe oficial eliberarea ţării la acest sfârşit de săptămână, urmând ca primele alegeri să aibă loc în iunie, potrivit premierului.

NATO a anunţa că îşi va încheia campania în Libia la 31 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici