"Ultimul dictator din Europa" ar putea fi înlăturat de la putere de Rusia

Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, prezentat adesea drept "ultimul dictator din Europa", ar putea să piardă controlul asupra puterii în ţara sa, din cauza unei intervenţii a Rusiei, "aliatul de odinioară", care a devenit un "vecin dominant", comentează The Independent, în ediţia electronică.

44 afișări
Imaginea articolului "Ultimul dictator din Europa" ar putea fi înlăturat de la putere de Rusia

"Ultimul dictator din Europa" ar putea fi înlăturat de la putere de Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aşteptările privind câştigarea alegerilor prezidenţiale, în februarie 2011, de către Lukaşenko, scad, din cauza implicării acestuia într-un "război mediatic de necâştigat" cu Moscova, comentează publicaţia britanică.

Acest "război mediatic" a început în urmă cu două săptămâni, când televiziunea rusă a difuzat un material extrem de dur împotriva lui Lukaşenko, intitulat "Naşul belarus".

Acest documentar prezintă încălcări ale drepturilor omului, autoritarismul şi persecutarea opoziţiei, "nimic nou" pentru observatorii Belarusului, potrivit publicaţiei britanice, cu excepţia faptului că emisiunea a fost difuzată de televiziunea rusă, care este urmărită de numeroşi belaruşi.

Lukaşenko, furios din cauza acestui documentar, a răspuns trimiţând un corespondent la Tbilisi, pentru a realiza un interviu cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, aflat în relaţii tensionate cu Moscova. Acesta a criticat fără reţineri elita politică rusă, afirmaţii difuzate într-o emisiune, la o oră de maximă audienţă.

După acest episod, neînţelegerile iniţiale s-au transformat într-un adevărat "război mediatic", apreciază publicaţia britanică.

Televiziunea rusă a difuzat "Naşul belarus - Partea a II-a", iar Minskul a difuzat joi seara un interviu cu preşedintele leton, despre "vecini imperialişti". De asemenea, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a înfuriat Moscova instituind "Ziua Ocupaţiei Sovietice", este aşteptat, în zilele următoare, într-o vizită la Minsk.

Publicaţia britanică citează unii analişti, în opinia cărora Moscova "s-a săturat" de excesele vecinului său de la vest şi a hotărât să caute un alt lider, chiar dacă acesta ar putea apropia şi mai mult Belarusul de Uniunea Europeană (UE). Alţi analişti susţin, însă, că "bătăliile curente fac parte dintr-un proces vicios de tocmeală asupra unor probleme, ca Uniunea Vamală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici