- Home
- Externe
- HAGA, (31.03.2016, 13:54)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, achitat de acuzaţii de crime de război în Balcani
Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj a fost găsit nevinovat, joi, de crime de război şi crime împotriva umanităţii în războaiele din Balcani din anii '90, relatează BBC News online.
Urmărește
1272 afișări
Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, achitat de acuzaţii de crime de război în Balcani
Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a stabilit că Seselj nu poartă o responsabilitate personală pentru aceste crime.
Seselj a negat toate acuzaţiile.
Ultranaţionalistului i s-a permis să se întoarcă la Belgrad în 2014, după ce a fost diagnosticat cu un cancer.
El nu a fost prezent în sala de judecată joi şi a refuzat propunerea TPI de a urmări verdictul printr-o legătură video.
Seselj participa la proteste antiguvernamentale înaintea alegerilor parlamentare sârbe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump și Harris s-au reunit la Comemorarea 9/11 din Manhattan, la scurt timp după dezbaterea prezidențială
-
Ciolacu anunţă că Guvernul lucrează la rezolvarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi
-
Plafonul de impozitare pentru pensiile din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică creşte. De când se aplică decizia
-
Erdogan solicită revenirea Crimeei la Ucraina: „Este o cerinţă a dreptului internaţional”
"Prin această achitare de toate cele nouă capete de acuzare, mandatul de arestare emis de Camera de Apel rămâne fără obiect", a declarat judecătorul care a prezidat şedinţa, Jean-Claude Antonetti.
"Vojislav Seselj este acum un om liber", a adăugat el.
Un fost aliat apropiat al defunctului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, el a fost vicepremier în perioada 1998-2000.
El s-a predat TPI de bunăvoie în 2003. Atunci când Tribunalul a încercat să desemneze un avocat care să-l apere, împotriva voinţei sale, Seselj a intrat în greva foamei.
Prin actul de acuzare el a fost inculpat pentru trei capete de crime împotriva umanităţii şi şase de crime de război, pentru incitare la epurare etnică în Croaţia, Bosnia şi provincia sârbă Voivodina, în perioada august 1991-septembrie 1993.
La deschiderea procesului, în 2007, procurorii au argumentat că Seselj este responsabil penal pentru uciderea, torturarea şi deportarea unor persoane care nu erau cetăţeni sârbi, în cadrul proiectului său cu privire la crearea "Serbiei Mari".
El a fost acuzat, de asemenea, de înfiinţarea unei armate de voluntari care a comis "crime de nedescris".
Seselj a condamnat tribunalul, în mai multe rânduri, în îndelungi izbucniri, i-a contestat legitimitatea şi şi-a exprimat regretul că instanţa nu poate să-l condamne la moarte.
Principalele acuzaţii formulate împotriva lui Seselj:
- deportarea şi mutarea cu forţa a zeci de mii de croaţi, musulmani şi alţi civili cu altă cetăţenie decât sârbă, în Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi Serbia;
- crime şi distrugerea deliberată a unor locuinţe, altor proprietăţi private şi publice, instituţii culturale, monumente istorice şi locuri sacre;
- torturarea, baterea, jefuirea, agresarea sexuală şi menţinerea în condiţii de viaţă inumane a unor croaţi, musulmani şi altor civili, alţii decât sârbi, de către militari sârbi în timpul capturării şi în instalaţii de detenţie;
- denigrarea directă şi în mod public, printr-un "discurs al urii", a croaţilor, musulmanilor şi altor populaţii care nu erau sârbe.
Cu câteva zile înainte de verdict, Seselj a declarat că nu se va duce la Haga de bunăvoie. "Dacă Guvernul mă extrădează, atunci îmi voi ispăşi pedeapsa", a spus el.
Însă el a insistat, într-un interviu pentru postul rus RT, că "nu regretă nicio zi din lupta împotriva tribunalului antisârb".
Tribunalul a decis în 2014 să-l elibereze, din motive umanitare, pentru a fi tratat, iar Serbia a garantat că-l trimite la Haga când se va da verdictul.
Medici sârbi declarau, la vremea respectivă, că Seselj suferea de un cancer de colon care s-a extins la ficat.
Judecătorii TPI au fost de acord ca acesta să rămână la Belgrad în cazul în care refuza să vină la Haga.
De când a fost înfiinţat, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a inculpat 161 de persoane.
TPI l-a găsit vinovat de genocid şi crime de război, săptămâna trecută, pe fostul lider al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic. El a fost condamnat la 40 de ani de închisoare.
Generalul Ratko Mladici, care a condus forţele sârbe în Bosnia, îşi aşteaptă la rândul său verdictul TPI, la Haga.
Citeşte şi: Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebreniţa
Citeşte şi: Karadzic, şocat de condamnarea la 40 de ani de închisoare. Fostul lider al sârbilor din Bosnia va face apel la sentinţă
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Inteligența Artificială a analizat dezbaterea prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump. Cine a câștigat și de ce
Citește pe www.zf.ro: BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fanteziile sexuale nu mai sunt ce-au fost. Cea mai mare preferință a britanicilor: jocurile pe roluri
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui a fost ucisă: 'Este distrus!'
CANCAN.RO
Românii care construiesc case la curte trebuie să respecte distanțele legale față de vecini / În caz contrar, locuințele pot fi DEMOLATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe