Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Şeful armatei ucrainene a avertizat miercuri asupra ameninţării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ceea ce ar crea riscul unui conflict nuclear "limitat" cu alte puteri, scrie Reuters.

25113 afișări
Imaginea articolului Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Războiul ar putea continua până anul viitor, a declarat generalul Valeriy Zaluzhnyi într-un articol scris în colaborare cu deputatul Mykhailo Zabrodskyi şi publicat de agenţia de ştiri de stat Ukrinform.

Articolul conţine cea mai detaliată evaluare a războiului de până acum a comandantului suprem ucrainean şi transmite mesaje puternic contrastante cu cele transmise de înalţii oficiali ucraineni.

"Există o ameninţare directă de utilizare, în anumite circumstanţe, a armelor nucleare tactice de către forţele armate ruse", a declarat Zaluzhnyi. "De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor ţări din lume într-un conflict nuclear "limitat", în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja vizibilă", se arată în articol.

În trecut, Moscova a negat speculaţiile privind o potenţială utilizare a armelor nucleare sau chimice.

Ucraina va trebui să egaleze raza de acţiune a armelor Moscovei pentru a schimba cursul războiului, au scris Zaluzhnyi şi Zabrodskyi.

"Singura cale pentru o schimbare majoră a situaţiei strategice este, fără îndoială, o serie de mai multe contraatacuri consecutive sau, în mod ideal, simultane, ale forţelor armate ale Ucrainei în timpul campaniei din 2023", au spus ei.

Statele Unite au furnizat guvernului de la Kiev arme sofisticate cu rază lungă de acţiune, cu condiţia ca Ucraina să nu le folosească pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, potrivit oficialilor americani.

Articolul conţinea prima recunoaştere de către Ucraina a faptului că este responsabilă pentru ceea ce autorii au spus că au fost lovituri cu rachete asupra bazelor aeriene ruseşti din Crimeea anexată, inclusiv una care a avariat baza militară Saky luna trecută.

Lovitura de la Saky a scos "din acţiune" 10 avioane de război ruseşti pe 9 august, se arată în articol.

Tonul articolului contrastează cu declaraţiile adesea optimiste ale unor înalţi oficiali ucraineni.

"Durata războiului se măsoară deja în luni şi există toate motivele să credem că această perioadă de timp se va prelungi dincolo de 2022", se arată în articol.

Zaluzhnyi şi Zabrodskyi au recunoscut că Ucraina este poziţionată "extrem de nefavorabil" pe două linii de front din est, în jurul oraşelor Bakhmut şi Izyum.

Armele furnizate din străinătate vor constitui coloana vertebrală a apărării Ucrainei anul viitor, au spus ei.

"În 2023, baza materială a rezistenţei Ucrainei trebuie să rămână volume semnificative de ajutor militar din partea naţiunilor noastre partenere", se arată în articol.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici