Un nou conflict la orizont? Oficiali taiwanezi şi americani spun că Pelosi va vizita Taiwanul, în ciuda ameninţărilor Chinei

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, este aşteptată să viziteze Taiwanul în cadrul turneului său în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez şi unui oficial american, în ciuda avertismentelor oficialilor administraţiei Biden, care sunt îngrijoraţi de reacţia Chinei la o astfel de vizită de rang înalt.

10402 afișări
Imaginea articolului Un nou conflict la orizont? Oficiali taiwanezi şi americani spun că Pelosi va vizita Taiwanul, în ciuda ameninţărilor Chinei

Această oprire, prima pentru un preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA în ultimii 25 de ani, nu se află în prezent pe itinerariul public al lui Pelosi şi vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt deja la un nivel scăzut, scrie CNN.

Oficialul taiwanez a adăugat că se aşteaptă ca ea să rămână în Taiwan peste noapte. Nu este clar când anume va ateriza Pelosi în Taipei.

Oficialul american a adăugat că oficialii Departamentului Apărării lucrează non-stop la monitorizarea oricăror mişcări ale Chinei în regiune şi la asigurarea unui plan pentru a o menţine în siguranţă.

China "nu va sta cu mâinile în sân" dacă Pelosi va vizita Taiwanul

În timpul unei şedinţe obişnuite a Ministerului de Externe de luni, China a avertizat împotriva "impactului politic extrem de grav" al vizitei planificate a lui Pelosi pe insula autonomă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său şi a reiterat că armata sa "nu va sta cu mâinile în sân" dacă Beijingul simte că "suveranitatea şi integritatea sa teritorială" sunt ameninţate.

"Am dori să le spunem încă o dată Statelor Unite că ţara noastră este pregătită, iar Armata Populară Chineză de Eliberare nu va sta niciodată cu mâinile în sân. China va lua răspunsuri hotărâte şi contramăsuri puternice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în faţa reporterilor, întrebat despre consecinţele faptului că Pelosi a condus o delegaţie a Congresului la Taipei.

"În ceea ce priveşte ce măsuri, dacă ea îndrăzneşte să meargă, atunci să aşteptăm şi să vedem", a adăugat Zhao.

Deşi armata chineză nu a menţionat Taiwanul, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a declarat că va "îngropa inamicii care se apropie" într-un videoclip postat online luni în care îşi prezintă armamentul şi tacticile de luptă. "Staţi ferm şi pregătiţi pentru comanda de luptă; Îngropaţi toţi inamicii care se apropie", se arată într-un mesaj postat pe Weibo.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici