Un oficial de la Pentagon, acuzat de spionaj în favoarea Chinei

Un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, James Wilbur Fondren, a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Chinei, se arată într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

20 afișări
Imaginea articolului Un oficial de la Pentagon, acuzat de spionaj în favoarea Chinei

Un oficial de la Pentagon, acuzat de spionaj în favoarea Chinei (Imagine: Wikipedia)

Fondren, care, conform documentelor depuse de procuratură, a fost convins că oferă informaţii Taiwanului, s-a predat miercuri dimineaţa agenţilor federali şi urmează să compară în cursul zilei într-un tribunal din Virginia. În cazul în care va fi condamnat, el riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

Conform documentelor judiciare desecretizate miercuri, Fondren ar fi conspirat, în perioada noiembrie 2004 - 11 februarie 2008, în vederea transmiterii de informaţii clasificate către o persoană "despre care avea motive să creadă că este agent sau reprezentant al unui guvern străin".

Potrivit documentelor depuse de acuzare, Fondren s-a retras din serviciul activ în mai 1996, cu grad de locotenent-colonel în forţele aeriene americane, iar în februarie 1998 a început să ofere servicii de consultanţă. Singurul său client era prietenul său Tai Shen Kuo, taiwanez care obţinuse cetăţenie americană, având interese de afaceri în Statele Unite şi China.

În august 2001, Fondren a devenit angajat civil al Comandamentului pentru Pacific, unde a obţinut acces la documente strict secrete, însă a continuat şi să-i ofere consultanţă lui Kuo, care lucra sub coordonarea unui oficial guvernamental chinez. Acesta i-a transmis lui Kuo instrucţiuni detaliate despre obţinerea anumitor documente şi informaţii de la Fondren şi alţi oficiali americani şi i-a oferit aproximativ 50.000 de dolari pentru această misiune.

Fondren l-a întâlnit pe oficialul chinez în martie 1999, acesta fiindu-i prezentat drept cercetător şi consultant al guvernului chinez. Cu toate acestea, Fondren a fost convins că îi oferă lui Kuo informaţii destinate guvernului taiwanez.

Kuo şi un fost angajat al Departamentului Apărării au fost arestaţi în februarie 2008, fiind acuzaţi pentru spionaj. Kuo, care şi-a recunoscut vinovăţia, a fost condamnat la 188 de luni de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici