Un profesor de la Yale le sugerează japonezilor să se sinucidă

Declaraţiile lui Yusuke Narita, preluate de New York Times, au iscat controverse.

6569 afișări
Imaginea articolului Un profesor de la Yale le sugerează japonezilor să se sinucidă

Un profesor de la Yale le sugerează japonezilor să se sinucidă

Dacă societatea îmbătrâneşte prea mult, soluţia poate fi sinuciderea, este ideea unui profesor de la Universitatea Yale pentru Japonia, idee promovată în paginile publicaţiei New York Times, în condiţiile în care statul are de-a face cu rezidenţi din ce în ce mai în vârstă, cu creşterea costurilor cu sănătatea şi securitatea socială, precum şi cu toate celelalte probleme conexe.

Aprecierile radicale vin de la profesorul Yusuke Narita, de origine japoneză. Societatea japoneză cunoaşte doar o sinucidere rituală: se numeşte „seppuku”, cunoscută şi sub denumirea de „harakiri”, şi era permisă în antichitate samurailor, constând într-o rană cauzatoare de moarte care se practică prin tăierea burţii.

O populaţie îmbătrânită poate duce la scăderea productivităţii şi la estimări ale expansiunii economice în timp. Conform celor mai recente date pentru anul 2020, persoanele de peste 65 de ani din Japonia sunt în continuă creştere, ajungând la aproape 30% din totalul locuitorilor.

Dezbatere aprinsă există şi în SUA

Profesorul japonezo-american a vorbit chiar despre posibilitatea de a face obligatorie sinuciderea persoanelor în vârstă, în viitor. Dezbaterea care a apărut, atât în ​​SUA, dar mai ales în Japonia, este foarte aprinsă.

Şi atinge un punct sensibil nu doar pentru ţara asiatică, ci şi pentru toată lumea, în condiţiile în care discuţiile despre societate, despre productivitatea oamenilor şi despre drepturi sunt un subiecte care afectează pe toată lumea.

În Japonia, problema populaţiei din ce în ce mai în vârstă se află şi în centrul atenţiei politice, având în vedere că mai presus de toate costurile conexe ar periclita, în câţiva ani, stabilitatea sistemului în sine, cu tot mai puţini muncitori şi din ce în ce mai mulţi pensionari, care probabil de-a lungul anilor ar putea avea nevoie de tratament şi de asistenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici