Un sistem de frânare al avionului prăbuşit la Madrid era dezactivat

Unul din sistemele de frânare ale avionului de tip MD-82 aparţinând companiei Spanair şi implicat în accidentul din 20 august de la Madrid, soldat cu 154 de morţi, era dezactivat, a dezvăluit cotidianul spaniol El Pais, subliniind însă că defecţiunea nu era una majoră.

735 afișări
Imaginea articolului Un sistem de frânare al avionului prăbuşit la Madrid era dezactivat

Un sistem de frânare al avionului prăbuşit la Madrid era dezactivat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul citează surse apropiate operatorului spaniol care au declarat că "reversorul" motorului din dreapta, sistem care inversează suflul de aer de la motoare, îndreptându-l în faţă şi contribuind astfel la încetinirea avionului la aterizare, era dezactivat din cauza unei probleme tehnice care survenise cu câteva zile înainte.

Compania Spanair a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri.

Publicaţia El Pais precizează că regulamentul permite unui avion de tip MD-82 să zboare cu un singur "reversor", care nu este singurul sistem de frânare al avionului.

Cotidianul ABC, care citează surse implicate în ancheta judiciară, dezvăluie, la rândul său, că aparatul de tip MD-82 a suferit o defecţiune la "reversorul" motorului din dreapta la 17 august, la nivelul valvei din sistemul hidraulic.

Publicaţia nu menţionează că "reversorul" ar fi fost dezactivat.

Potrivit informaţiilor vehiculate anterior de presa spaniolă, motorul din stânga avionului a fost descoperit după accident cu "reversorul" activat.

Secretarul-general al comisiei de anchetă tehnică însărcinată cu elucidarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul, Francisco Javier Soto, a făcut, marţi, apel la presă să trateze subiectul cu mai multă precauţie.

El a precizat că un raport preliminar va fi dat publicităţii într-o lună, dar documentul nu va avansa ipoteze privind cauzele accidentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici