Un tribunal din California consideră că pedeapsa cu moartea este "neconstituţională"

Un tribunal federal din California a apreciat miercuri că pedeapsa cu moartea este "neconstituţională", evaluând întregul sistem şi considerându-l disfuncţional.

133 afișări
Imaginea articolului Un tribunal din California consideră că pedeapsa cu moartea este "neconstituţională"

Un tribunal din California consideră că pedeapsa cu moartea este "neconstituţională" (Imagine: Shutterstock)

"Întârzieri imprevizibile şi dezordonate au avut drept consecinţă un sistem al pedepsei cu moartea în care foarte puţini dintre cei câteva sute de condamnaţi sunt efectiv executaţi de stat. Acest lucru are drept consecinţă un sistem în care factori arbitrari decid cine va fi cu adevărat executat", argumentează judecătorul Cormac Carney.

Acesta trebuia să se pronunţe privind o cerere de anulare a pedepsei capitale împotriva lui Ernest Dewayne Jones, condamnat în 1995 pentru că a violat-o şi a ucis-o pe mama prietenei lui.

Sistemul pedepsei cu moartea din California "este un sistem neconstituţional. Prin urmare, tribunalul elimină sentinţa lui Jones", adaugă Carney.

În plus, întârzierile, menţinerea condamnaţilor în aşteptarea execuţiei timp de mai mulţi ani sau chiar decenii, foarte puţini fiind efectiv executaţi, şi pentru motive "arbitrare", seamănă în opinia judecătorului cu o "încălcare a celui de-al optulea amendament", care interzice "pedepsele crude şi neobişnuite".

În prezent, 748 de persoane aşteaptă să fie executate în California.

Diann Rust-Tierney, directoarea asociaţiei National Coalition to Abolish the Death Penalty, consideră că aceasta este o decizie "cu adevărat importantă".

"Cred că este prima dată când un tribunal (californian) evaluează întregul sistem, costul său (pentru contribuabil) şi spune că încalcă Constituţia şi că supune oamenii unei forme de tortură mentală", a adăugat ea.

În opinia militantei împotriva pedepsei capitale, este o decizie cu atât mai notabilă cu cât vine de la un judecător "conservator, care a fost numit de George W. Bush, un preşedinte american care nu se opunea pedepsei cu moartea".

Potrivit acesteia, decizia se înscrie în cadrul unui "consens tot mai mare împotriva pedepsei cu moartea în Statele Unite", în condiţiile în care "şase state americane au abolit-o din 2006" şi "un moratoriu a fost decis de guvernatorul din Oklahoma".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici