Un tribunal rus închide Memorial International, cel mai mare grup din ţară pentru drepturile omului şi studierea abuzurilor comise în URSS

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat marţi închiderea Memorial International, o organizaţie pentru drepturile omului, în cea mai recentă lovitură dată societăţii civile din ţară, relatează CNN.

789 afișări
Imaginea articolului Un tribunal rus închide Memorial International, cel mai mare grup din ţară pentru drepturile omului şi studierea abuzurilor comise în URSS

Memorial International studiază abuzurile comise de fosta Uniune Sovietică şi, potrivit site-ului său, îşi propune să scoată la lumină adevărul despre victime şi să ofere sprijin familiilor acestora. Avocatul grupului, Tatiana Glushkova, a confirmat hotărârea pentru CNN şi a declarat că grupul va face apel. Hotărârea vine la o zi după ce un istoric rus, Yuri Dmitriyev a primit 15 ani de închisoare pentru că ar fi expus ororile din perioada lui Iosif Stalin. 

"Adevăratul motiv al închiderii Memorial este faptul că biroului procurorului nu îi place activitatea de reabilitare a victimelor terorii sovietice", a declarat Glushkova pentru CNN.

Procuratura Generală a Rusiei a cerut în noiembrie ca Memorial International să fie închis.

Grupul a fost acuzat că a încălcat în mod repetat legea pentru că nu a marcat toate publicaţiile sale cu un avertisment obligatoriu de "agent străin". Ministerul Justiţiei desemnase grupul drept agent străin în 2016, în baza unei legi care vizează organizaţiile care primesc finanţare internaţională. Reprezentanţii Memorial au susţinut că nu au existat motive legale pentru închiderea grupului, iar criticii spun că guvernul rus a vizat Memorial din motive politice.

Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost unul dintre fondatorii grupului şi primul preşedinte de onoare al Societăţii Memorial.

Organizaţia soră a Memorial International, Memorial Human Rights Center, se confruntă cu o provocare similară. Procurorii din Moscova au acuzat grupul de susţinerea terorismului şi a extremismului în publicaţiile sale. Un caz privind închiderea sa se află la Tribunalul municipal din Moscova, iar următoarea audiere este programată pentru miercuri. Memorial Human Rights Center este o entitate juridică separată care se concentrează pe opresiunea din Rusia modernă. Acesta a fost etichetat ca agent străin în 2014, potrivit Human Rights Watch.

Decizia Curţii Supreme nu a fost neaşteptată. Preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs de la începutul acestei luni, a acuzat Memorial că susţine grupuri care sunt incluse pe lista neagră "ca organizaţii teroriste şi extremiste". "Încălcările sale au fost flagrante", a spus el. Cu toate acestea, Putin a adăugat că Memorial a fost "indiscutabil" unul dintre cele mai "reputate" ONG-uri din Rusia.

Grupurile democratice şi de apărare a drepturilor omului sunt vizate de ani de zile sub regimul autoritar al lui Putin.

Mii de protestatari au fost reţinuţi la începutul acestui an pentru că au luat parte la mai multe demonstraţii de susţinere a lui Alexey Navalny, cel mai cunoscut opozant al lui Putin din ţară. Experţii se tem că închiderea Memorial ar putea fi un semn prevestitor de mai rău pentru orice grup care se află în conflict cu Kremlinul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici