Un vulcan activ din Kamceatka proiectează cenuşă la o înălţime de 4.000 de metri

Vulcanul Şiveluci din Rusia aruncă cenuşă la o înălţime de 4.000 de metri în Extremul Orient al ţării, au anunţat, joi, serviciile de geofizică locale, norii de cenuşă formaţi putând perturba traficul aerian, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

87 afișări
Imaginea articolului Un vulcan activ din Kamceatka proiectează cenuşă la o înălţime de 4.000 de metri

Un vulcan activ din Kamceatka proiectează cenuşă la o înălţime de 4.000 de metri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vulcanul Şiveluci, având o altitudine de 3.283 de metri şi situat în peninsula Kamceatka, a erupt ultima oară în decembrie 2006. El a rămas activ după această dată, proiectând gaze şi cenuşă la o înălţime de până la 8.000 de metri.

Serviciul seismologic local a înregistrat zeci de mişcări telurice de intensitate redusă în zonă, în ultimele 24 de ore.

Potrivit specialiştilor, activitatea vulcanică din ultimii doi-trei ani a modificat semnificativ forma vulcanului, craterul mărindu-se cu 50 la sută şi devenind mult mai abrupt.

Deşi erupţia din prezent nu reprezintă o ameninţare imediată pentru aşezările umane învecinate, cenuşa emisă ar putea fi periculoasă pentru sănătate şi mediu.

Norii de cenuşă vulcanică ar putea perturba traficul aerian, deoarece particulele fine pot avaria turbinele motoarelor.

Erupţia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, care a început la 14 aprilie, a paralizat traficul aerian în întreaga Europă centrală şi de nord, lăsând mii de pasageri blocaţi şi obligând peste 20 de ţări europene să îşi închidă spaţiul aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici